H βρετανική κατάκτηση της «Μαΐλλης»

H βρετανική κατάκτηση της «Μαΐλλης»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ελληνική βιομηχανία μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, μία ελληνική επιχείρηση, η «M. I. Μαΐλλης», κατέχει τα σκήπτρα στην παραγωγή και διανομή υλικών και μηχανών βαριάς συσκευασίας στην Αγγλία. Τον πρόεδρο του Ομίλου κ. Μιχαήλ Μαΐλλη συναντήσαμε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, εμφανώς ικανοποιημένο από τη νέα εξαγορά που υλοποίησε, καθιστώντας την ελληνική εταιρεία leader στην αγορά της Γηραιάς Αλβιώνας.

«Αυτή τη στιγμή μόλις το 3% της παραγωγής μας έχει παραμείνει στην Ελλάδα, καθώς εξάγουμε το υπόλοιπο 97%», τόνισε ο κ. Μαΐλλης και συμπλήρωσε: «H φετινή χρονιά ολοκληρώνεται για τον Ομιλο με μία ακόμη εξαγορά, αλλά το κυριότερο είναι ότι συνεχίζουμε κανονικά την εξάπλωσή μας στον διεθνή χώρο, καθώς αυτή τη στιγμή διαθέτουμε περί τις 30 επιχειρήσεις στο εξωτερικό».

Ο κ. Μαΐλλης, ο οποίος ταξιδεύει πλέον τις μισές μέρες της εβδομάδας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης για να παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών των θυγατρικών του Ομίλου δίνει το στίγμα για τη νέα χρονιά που έρχεται: «Στους στόχους μας για το 2002 είναι η ανάπτυξη του growth της εταιρείας και βέβαια να συνεχίσουμε το επενδυτικό πρόγραμμα των εξαγορών, αφού όπως είχαμε εξαγγείλει στους μετόχους μας θα έχει διετή διάρκεια».

Η νέα εξαγορά

Η M. I. Μαΐλλης ανακοίνωσε την Τετάρτη το μεσημέρι την εξαγορά του ευρωπαϊκού βραχίονα της καναδικής εταιρείας Samuel Manu-Tech Inc, έναντι του ποσού των 5,5 δισ. δραχμών ή περίπου 10.036 εκ. λίρες Αγγλίας.

Η εξαγορασθείσα εταιρεία ονομάζεται Samuel Strapping Systems και αντιπροσώπευε την καναδική εταιρεία στη Γηραιά ήπειρο και έναν από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές της ελληνικής επιχείρησης.

Η καναδική εταιρεία έχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή υλικών και μηχανών βαριάς συσκευασίας με ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 38 εκατ. ευρώ (13 δισ. δραχμές).

Η εταιρεία έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και σημαντικές εξαγωγές στην Ευρώπη. Παράλληλα, έχει παρουσία στην Γαλλία μέσω της θυγατρικής της (100%) Cerclage Sarl. Με την κίνηση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο η δεσπόζουσα ευρωπαϊκή θέση του Ελληνικού Ομίλου, δημιουργώντας επιπλέον οικονομίες κλίμακος και σημαντικές συνέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαΐλλη, «ο Ομιλος με την προσθήκη της Samuel Strapping Systems στις υπάρχουσες εταιρείες του στη Μεγάλη Βρετανία (Payne Strapping Systems και United Packaging) συμπληρώνει τη θέση του και επεκτείνει το μερίδιο αγοράς του, εξελισσόμενος σε κυρίαρχο παίκτη σε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Δημιουργεί ταυτόχρονα σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης κόστους και αύξησης πωλήσεων από την αξιοποίηση των συμπληρωματικών δικτύων διανομής»

Οπως εκτιμάται η εμπειρία και εξειδίκευση του προσωπικού της Samuel Strapping Systems θα ενισχύσει την τεχνολογική βάση και τα δίκτυα διανομής του Ομίλου Μαΐλλη, καθώς και την πληρότητα των παρεχόμενων τεχνικών λύσεων και service.

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι για την υλοποίηση της εξαγοράς ο Ομιλος Μαΐλλη συνεργάστηκε με το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Price WaterhouseCoopers.

Ανασυγκρότηση

«Η συγκυρία διεθνώς όπου κυριαρχεί η ύφεση και η συρρίκνωση των επιχειρήσεων, βρίσκει τον ελληνικό Ομιλο σε περίοδο έντονης δραστηριότητας απορρόφησης των εξαγορών και υλοποίησης προγράμματος restructuring και streamlining», υπόγραμμίζει με δηλώσεις του στην «Οικονομική Καθημερινή» και διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε μείωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας από διεθνή οίκο, όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατο δημοσίευμα της «K», ενώ τονίζει για μία ακόμη φορά ότι «η πρόσφατη χρηματιστηριακή συγκυρία δεν επηρεάζει ούτε κατ’ ελάχιστον τον Ομιλο, ο οποίος διατηρεί αυξημένη ρευστότητα και συνεχίζει το επιχειρησιακό του πρόγραμμα σε μία ευρωπαϊκή αγορά, όπου η τάση συγκέντρωσης, κυρίως από αμερικανικές εταιρείες εντείνεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή