Και σερβική πετρελαϊκή διεκδικεί ο Ομιλος Λάτση

Και σερβική πετρελαϊκή διεκδικεί ο Ομιλος Λάτση

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να μετεξελιχθεί σε έναν από τους βασικούς ενεργειακούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων εκφράζει η διεκδίκηση μιας ακόμη πετρελαϊκής εταιρείας στη Γιουγκοσλαβία, μετά το ενδιαφέρον του για τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στο πλαίσιο αυτό ισχυροποιεί και διευρύνει τη συμμαχία του με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό της LUKoil, με την οποία σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες εξεδήλωσε από κοινού ενδιαφέρον για το 70% της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Σερβίας BEOPETROL. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που προχωρήσει η στρατηγική συνεργασία της LUKoil και του Ομίλου Λάτση με τα ΕΛΠΕ, τα δύο μέρη θα εξετάσουν τη δημιουργία ενός ενιαίου ενεργειακού φορέα, με κέντρο την Ελλάδα, που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η Beopetrol διαθέτει δίκτυο 203 πρατηρίων σε όλη τη Σερβία, με συνολική αποθηκευτική ικανότητα 18.950 τ.μ. και απασχολεί περισσότερους από 1.500 εργαζομένους. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Ουγγρική MOL, η ρωσική Tyumen, η κροατική INA, η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Σλοβενίας και η Shell.

Χωρίς την προηγούμενη πώληση του Σκαραμαγκά δεν μπορεί ούτε το τίμημα (175 δισ. δρχ. μετρητά) για την ETBA να καταβληθεί στο Δημόσιο ούτε η μεταβίβαση των μετοχών να γίνει στην Πειραιώς. H κυβέρνηση, αν και δηλώνει αισιόδοξη για επίλυση του προβλήματος, είναι εμφανές ότι αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης, που απειλεί να ακυρώσει δύο ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα «διά χειρός Χριστοδουλάκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή