O ΔΗΚΤΗΣ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαλαλεί τις προσπάθειες για είσοδο στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», μέσω της εξάπλωσης των τεχνολογιών Internet, τα Internet Cafe (χώροι που διαθέτουν υπολογιστές για το κοινό) γίνονται αντικείμενο του τμήματος Ηθών και Λεσχών της Ασφάλειας… Τι μπορεί κανείς να υποθέσει όταν, με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ζητείται από τις εφορίες να εισπράξουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, το λεγόμενο «τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων» από τα Internet Cafe; Το συγκεκριμένο τέλος επιβάλλεται στα καταστήματα όπου λειτουργούν «κουλοχέρηδες» και άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ομως, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, με βάση τις διατάξεις του νόμου 2954/2001, στην έννοια του παιχνιδομηχανήματος περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές! Μάλιστα, το τέλος που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των Internet Cafe στις μεγάλες πόλεις ξεπερνά τα 400.000 δραχμές ανά προσωπικό υπολογιστή! Σε λίγο, δηλαδή, θα μπουν και στα σπίτια μας… Και για να το πούμε και λίγο διαφορετικά, κ. Χριστοδουλάκη, αυτό λέγεται «πολιτικοτεχνολογικός αναλφαβητισμός».

Οι γυναίκες επιχειρηματίες

Εάν, όπως λέγεται, ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε πράγματι επιφυλάξεις για να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, μάλλον θα πρέπει να έχει αναθεωρήσει, διαπιστώνοντας τώρα ότι το συγκεκριμένο υπουργείο έχει και τα…τυχερά του. O λόγος για την ευχέρεια επαφών και διαλόγου που παρέχει με εξαιρετικά αξιόλογες γυναίκες επιχειρηματίες. Χθες, για παράδειγμα, επισκέφθηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο η διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιχειρηματιών, με στόχο να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ενθάρρυνση και την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Μεταξύ των ονομάτων να επισημάνουμε τις κ. M. Παπαχριστοπούλου, N. Τζαβέλλα, Αγ. Βαρδινογιάννη, Δ. Θεοχαράκη, T. Βιλδιρίδου.

Το «όνειρο» του κ. Σουφλιά

Το είπε ο κ. Γιώργος Σουφλιάς στη Θεσσαλονίκη και… έμεινε. Γιατί είναι ωραίο και εκφράζει τις παραγωγικές τάξεις της χώρας στο σύνολό τους. H Ελλάδα -είπε- έχει ανάγκη από ένα «ελληνικό όνειρο» (σ.σ. κατ’ αντιστοιχία του americadream). Χρειάζεται ένα όραμα, στόχους και τολμηρές πρωτοβουλίες. Μία συλλογική προσπάθεια, που θα μας βγάλει από τη νοοτροπία του βολέματος και της αδιαφορίας, που θα καλλιεργεί ένα κλίμα δημιουργικότητας και εθνικής ανάτασης. Μια προσπάθεια που θα ξυπνήσει συνειδήσεις. Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα δυνατή και περήφανη. Κέντρο οικονομικής ανάπτυξης. Μία χώρα -τόνισε ο κ. Σουφλιάς- που δεν θα τρώει τα παιδιά της! Μία χώρα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας -θα συμπληρώναμε εμείς- χωρίς φθόνο ή με βάση τις προμήθειες. Μία χώρα που θα προάγει ταυτόχρονα και πάνω απ’ όλα την παιδεία.

Αλλαγές από μετόχους

Η διοίκηση του XAA δημοσιοποίησε χθες τις μεταβολές των βασικών μετόχων με ποσοστό άνω ή ίσο του 5%, όπως έχουν διαμορφωθεί με στοιχεία της 23ης Νομεβρίου του 2001, η οποία ήταν και ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης προς το XAA. Οι σημαντικότερες μεταβολές αφορούν τη μέτοχο κ. A. Ανδρεάδου στην AS Company, η οποία ελέγχει το 37,66% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, από 39,15% που ήταν στην προηγούμενη ενημέρωση. Επίσης, ο βασικός μέτοχος της «Γρηγόρης Μικρογεύματα» και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Βλάσης Γεωργάτος μείωσε το ποσοστό του από 38,25% σε 35,22%, ενώ οι μέτοχοι της Spider κ.κ. E. Πέτσιος και N. Πέτσιος έχουν ποσοστά μικρότερα του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, από 6,4% και 5,2% αντίστοιχα.

Οι ξένοι οίκοι για ΟΤΕ

Προβλέψεις για τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνει μεθαύριο ο OTE δημοσίευσαν χθες δύο επενδυτικοί οίκοι που παρακολουθούν συστηματικά την ελληνική αγορά, η UBS Warburg και η SalomoSmith Barney. H UBS Warburg εκτιμά ότι θα ανακοινωθούν έσοδα ύψους 2,94 δισ. ευρώ (+10% σε ετήσια βάση) και κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ύψους 1,22 δισ. ευρώ (+7%) ενώ η Salomoτοποθετεί τα ίδια μεγέθη στα 2,998 δισ. ευρώ (+13%) και 1,243 δισ. ευρώ (+9%). Και οι δύο οίκοι αναφέρονται στην πρόβλεψη για το ΤΑΠ-ΟΤΕ που θα καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο. H πρόβλεψη εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 70 εκατ. ευρώ κατά την UBS Warburg και μεταξύ 60 και 75 εκατ. ευρώ κατά τη Salomon. Και οι δύο οίκοι αφήνουν αμετάβλητες τόσο τη σύσταση όσο και την τιμή-στόχο για τη μετοχή. H UBS Warburg συστήνει «διακράτηση» (hold) και τιμή-στόχο 17 ευρώ ενώ η Salomo2M (καλύτερα από την αγορά, μεσαίου κινδύνου) και τιμή-στόχο 20 ευρώ.

Προμήθειες τροφίμων 2004

Το 2003 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των αναδόχων διατροφής για την Ολυμπιάδα του 2004, σύμφωνα με τον διευθυντή υπηρεσιών διατροφής του 2004 κ. Μάκη Φωκά. Σε χθεσινή εκδήλωση του EBEA για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρθηκαν εντυπωσιακά νούμερα: μόνο στο Ολυμπιακό Χωριό θα δημιουργηθούν τρία εστιατόρια που θα προσφέρουν 50.000 γεύματα ημερησίως, τα οποία αντιστοιχούν σε 100 τόννους φαγητού. Εκτιμάται ότι συνολικά θα καταναλωθούν 150.000 λίτρα γάλα, 300.000 αυγά, 25 τόννοι τυροκομικά, 300 τόννοι φρούτα και λαχανικά, 25.000 φρατζόλες ψωμί, 120.000 τόννοι κρέατα κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή