H ανάκαμψη της Ευρώπης περιόρισε τις απώλειες του Χ.Α.

H ανάκαμψη της Ευρώπης περιόρισε τις απώλειες του Χ.Α.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισαγόμενες πιέσεις συνεχίστηκαν για έκτη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απειλώντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά την κρίσιμη στήριξη των 900 μονάδων. Ωστόσο, η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών αλλά και το θετικό άνοιγμα στη Wall παρά τις ισχυρές απώλειες στην Ασία, βοήθησαν την ελληνική αγορά να περιορίσει την πτώση και να «κρατήσει» έτσι ο Γενικός Δείκτης το… 9, έστω και αν έχει πλέον απομακρυνθεί αρκετά από τα υψηλά 5ετίας που άγγιξε στις 24 Ιανουαρίου και πριν ξεκινήσει το σερί της πτώσης. Ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ παρά τις πιέσεις σε αρκετά blue chips (απώλειες άνω του 2% σε Eurobank, Motor Oil, Titan, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα), σημειώθηκαν επιλεκτικές κινήσεις από τους αγοραστές σε Εθνική Τράπεζα, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ, καθώς και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 903,47 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 897,39 μονάδες (με απώλειες 1,48%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 900 μονάδες και το πρώτο σημείο αντίστασης στις 920 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,73%, στις 2.268,71 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,35% στις 1.225,85 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,20% στις 830,52 μονάδες, με την Εθνική να ξεχωρίζει ανοδικά με κέρδη 1,18%, την Alpha Bank να υποχωρεί 1,27%, τη Eurobank να κλείνει στο -3,06% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,93%.

Η αποφυγή ανάληψης ρίσκου αναμένεται να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα στις αγορές μετοχών, σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Η αγορά της Κίνας άνοιξε για πρώτη φορά από τις 23 Ιανουαρίου και κατέγραψε σημαντικές απώλειες, παρ’ όλα τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. «Εκτιμάμε ότι θα επανέλθει η ψυχραιμία στους διεθνείς δείκτες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε το μέγεθος των πιθανών πιέσεων και τα επίπεδα τα οποία θα μας βρουν στην πλευρά των αγοραστών», όπως προσθέτει.

To άστατο κλίμα τόσο στις ξένες αγορές όσο και στα γεωπολιτικά σίγουρα επηρεάζουν την κίνηση, με την ελληνική αγορά πάντως να συμπεριφέρεται πολύ πιο ώριμα από το παρελθόν, σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οπως προσθέτει, ο Γενικός Δείκτης ο οποίος πλέον έχει χάσει τα κέρδη που σημείωνε τον Ιανουάριο, είναι αντιμέτωπος με το πολύ σημαντικό επίπεδο των 900 μονάδων. Μία διάσπαση του επιπέδου το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει τις 880 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή