Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha

Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο της Alpha

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα στις 8 ώρα Λονδίνου (10 ώρα Ελλάδος) θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολογιακού δανείου της κατηγορίας Tier ΙΙ, ύψους έως και 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank. H ομάδα της Alpha Bank, υπό τον CEO κ. Βασίλη Ψάλτη, πραγματοποίησε το προηγούμενο διήμερο σειρά επαφών στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αποκομίζοντας θετικά μηνύματα για το επίπεδο της κάλυψης και κυρίως για την τιμολόγηση του ομολόγου. Εκτιμάται πως το επιτόκιο θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 5,25%.

Η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να αξιοποιήσει τόσο το θετικό momentum που δημιουργήθηκε μετά την επιτυχημένη έκδοση 15ετούς ομολόγου από το ελληνικό ∆ημόσιο και τις βελτιωμένες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο, κυρίως, τη δυναμική που δημιούργησε το σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων (Project Galaxy) και το επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας για την περίοδο 2020-2022.

Το Galaxy είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή τιτλοποίησης στην Ελλάδα, ύψους έως 12 δισ. ευρώ, και από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Αναμένεται να περιορίσει το ύψος των NPEs από 44% σε λιγότερο από 20% εντός του 2020 και σε μονοψήφια επίπεδα το 2022. Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank, που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Ηδη για το Galaxy έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι διεθνείς επενδυτές ενώ, εντός του επόμενου μήνα, αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές.

Σε χθεσινή έκθεση του εξειδικευμένου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο επενδυτικού οίκου Keefe, Bruyette & Woods (KBW) για τις ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank αναδεικνύεται ως η μοναδική ελληνική τράπεζα με σύσταση «Οutperform» (υπεραπόδοση) και ως η κορυφαία επιλογή του οίκου ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες που μπορεί να επωφεληθεί με τον καλύτερο τρόπο από την περαιτέρω βελτίωση των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, χάρη στη βέλτιστη αναλογία ποιότητας κεφαλαίων και σταθμισμένου ενεργητικού.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Alpha Bank διαθέτει:

• Ισχυρή οργανική κερδοφορία που οδηγεί στο υψηλότερο κεφαλαιακό απόθεμα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προσαρμοσμένο (pro forma) για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

• Την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων με τη μικρότερη συνεισφορά από αναβαλλόμενη φορολογία στον τραπεζικό τομέα (κάτω από 40%, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 60% και 80%).

• Προοπτική υψηλής κερδοφορίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, λόγω καλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου.

• O γνωστός επενδυτικός οίκος σημειώνει, τέλος, ότι παρόλο που ο δείκτης Texas (Texas ratio) της Alpha Bank βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα σε σύγκριση με ΕΤΕ και Εθνική, η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ως προς την ενσώματη λογιστική της αξία (P/TBV), αναθεωρώντας έτσι σε υψηλότερα επίπεδα και την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή