H «Ελληνική Τεχνοδομική» απορροφά την TEB

H «Ελληνική Τεχνοδομική» απορροφά την TEB

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευρύτατη αναδιοργάνωση προχωράει ο Ομιλος Ελληνικής Τεχνοδομικής – ΑΚΤΩΡ – TEB, με αφορμή τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επανάκριση των εργοληπτικών πτυχίων και τις συγχωνεύσεις των τεχνικών εταιρειών. Τα διοικητικά συμβούλια των τριών εταιρειών αποφάσισαν χθες την πλήρη απορρόφηση της TEB από την «Ελληνική Τεχνοδομική». Προηγουμένως, οι κατασκευαστικοί κλάδοι των δύο εταιρειών θα αποσχισθούν και θα εισφερθούν στην ΑΚΤΩΡ, με βάση το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επανάκριση.

Η νέα εταιρεία που προκύπτει από τη συγχώνευση «Ελληνικής Τεχνοδομικής» και TEB θα ελέγχει το 75% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, που καθίσταται η μεγαλύτερη τεχνική εταιρεία στην Ελλάδα. Παράλληλα, η «νέα Ελληνική Τεχνοδομική» θα ελέγχει το 42% των μετοχών της «Καμπάς», υπό την σκέπη της οποίας θα λειτουργούν οι θυγατρικές του ομίλου στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Σημειώνεται ότι σύντομα πρόκειται να αποφασιστεί η νέα επωνυμία με την οποία θα λειτουργεί ο όμιλος.

Η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε, επίσης, την ίδρυση μιας νέας εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστούν όλες οι συμμετοχές των τριών επιχειρήσεων στον τομέα των έργων παραχώρησης (ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, Αττική Οδός κ.λπ.). Στη συγκεκριμένη εταιρεία θα μεταβιβαστούν και οι συμμετοχές σε εταιρείες, όπως η «Αττικές Διαδρομές» (διαχειρίζεται την Αττική Οδό) και «Αττικές Τηλεπικοινωνίες» (αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών στην Αττική).

Η σχέση ανταλλαγής

Με βάση τη σχέση αξιών που θα προταθεί στις προσεχείς γενικές συνελεύσεις, για τη συγχώνευση TEB – «Ελληνικής Τεχνοδομικής», οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τελευταίας θα διατηρήσουν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν, ενώ οι μέτοχοι της TEB θα ανταλλάξουν κάθε 20 μετοχές με εννέα μετοχές της νέας εταιρείας που προκύπτει. H διαδικασία της απόσχισης και της εισφοράς των κατασκευαστικών κλάδων στην ΑΚΤΩΡ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2002.

H διοίκηση του ομίλου ανακοίνωσε ότι, μέσω της ΑΚΤΩΡ, θα αποκτήσει ένα νέο ανώτατο (Z) πτυχίο. Επιπλέον εξετάζει την περίπτωση απόκτησης δύο πτυχίων της νέας έκτης (ΣΤ) τάξης ή ενός πτυχίου ΣΤ και δύο πέμπτης (E) τάξης, έτσι ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε μικρότερα έργα. Ηδη η θυγατρική TOMH εξαγόρασε την μικρή τεχνική εταιρεία «Στασινόπουλος ATE» και θα αποκτήσει πτυχίο της νέας ΣΤ΄ τάξης. O όμιλος εξαγόρασε επίσης την τεχνική εταιρεία «Χαρ. Τόλης ATE», που εδρεύει στα Ιωάννινα.

Οσον αφορά στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση κατά 31% και διαμορφώθηκε σε 139,6 δισ., ενώ τα κέρδη προ φόρων βελτιώθηκαν κατά 23% και προσέγγισαν τα 18 δισ. δραχμές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων ανέρχεται σήμερα σε 400 δισ. δραχμές. Για το σύνολο της χρήσης αναμένονται ενοποιημένα έσοδα περί τα 200 δισ. και κέρδη ύψους 20 δισ. δραχμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή