Με καθήκοντα ειδικού διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ η Deloitte και ο Ν. Μαράντος

Με καθήκοντα ειδικού διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ η Deloitte και ο Ν. Μαράντος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία Deloitte και ο Νικόλαος Μαράντος, πρώην ειδικός εκκαθαριστής της ATEBank, αναλαμβάνουν καθήκοντα ειδικού διαχειριστή στη ΛΑΡΚΟ. Ο δρόμος για την επιλογή του ειδικού διαχειριστή άνοιξε με την ολοκλήρωση της εκδίκασης του αιτήματος υπαγωγής της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης την περασμένη εβδομάδα, ενώ η επίσημη τοποθέτησή τους αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο ειδικός διαχειριστής, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες περιστολής των δαπανών, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους κατά 25% μεσοσταθμικά. Οι περικοπές θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο παλαιούς και υψηλόβαθμους εργαζομένους των 2.000-3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι αποδοχές των νέων και χαμηλόμισθων θα μείνουν αμετάβλητες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέσο ετήσιο μισθολογικό κόστος στην προβληματική ΛΑΡΚΟ προσεγγίζει τις 44.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ για τους πιο υψηλόβαθμους υπερβαίνει τις 73.000 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση διαφορών της εταιρείας με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρυμνας, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διαγωνισμό διάθεσης του ενεργητικού. Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο ή μέρος του ενεργητικού θα διεξαχθεί από τον ειδικό διαχειριστή εντός 15 ημερών από την απόφαση της διαιτησίας και θα προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών. Σε περίπτωση που η διαιτησία δικαιώσει το Δημόσιο, τότε στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας θα εμπλακεί και το ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Εάν δεν υπάρξει νομότυπη προσφορά, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί εντός 30 ημερών. Στην περίπτωση που και ο νέος διαγωνισμός δεν τελεσφορήσει, τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ που δεν κατέστη δυνατόν να πουληθούν, πωλούνται ως σύνολο ή τμηματικά με ελεύθερη διαπραγμάτευση, ύστερα από δημόσια πρόσκληση. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 75% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρείας εντός δώδεκα μηνών από τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης.

Την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ παρακολουθεί στενά η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος πιστωτής με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 360 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έχει συνδέσει τη συνέχιση της ηλεκτροδότησής της μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος με τη δέσμευση αποπληρωμής των τρεχόντων λογαριασμών ώστε να μην αυξάνεται το χρέος. Η αποπληρωμή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διασφαλιστεί από τα έκτακτα κονδύλια με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το Δημόσιο τη ΛΑΡΚΟ προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή μέχρι την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή