Νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο και επιστροφή στις 600 μονάδες

Νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο και επιστροφή στις 600 μονάδες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 600 μονάδες προσγειώθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια συνεδρίαση όπου η νευρικότητα χτύπησε κόκκινο, με τον Γενικό Δείκτη να εκτοξεύεται στο +1,90% στο άνοιγμα και στη συνέχεια να σημειώνει ελεύθερη πτώση η οποία σταμάτησε στο -5% στα χαμηλά ημέρας, σβήνοντας ουσιαστικά τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και πάλι στις τράπεζες ενώ σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά blue chips, με τις Jumbo και Lamda Development να κλείνουν με πτώση άνω του 8% και τις Coca-Cola, Titan, Σαράντης, EXAE, EYΔΑΠ και Μυτιληναίος να υποχωρούν άνω του 5%. Οι συνολικές απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. από το ξέσπασμα του sell-off στις 24 Φεβρουαρίου αγγίζουν πλέον τα 17,5 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,10% στις 602,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 86,76 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,61%, στις 1.529,10 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,93% στις 799,74 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με βουτιά 6,14% στις 441,57 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -8,23%, την Πειραιώς να κλείνει στο -8%, την Alpha Bank στο -5,83% και τη Eurobank στο -4,40%.

Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες απορρόφησης των ισχυρών κραδασμών του τελευταίου διαστήματος συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα στην αγορά ομολόγων, μετά και την εκτόξευση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου στο 1,89% τη Δευτέρα και σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά. Ετσι, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,5% με πτώση της τάξης του 9% έναντι των επιπέδων της Τρίτης. Οπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, «ανησυχούμε λιγότερο όσο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας παραμένει χαμηλότερα της περιοχής του 1,80%-2,00%». Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,24% από μόλις 0,07% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη δημοπρασία του Δεκεμβρίου.

Οι φόβοι για τις επιπτώσεις του νέου «μαύρου κύκνου» των αγορών στην ελληνική οικονομία συνεχίζουν να στοιχειώνουν το ελληνικό Χρηματιστήριο και να παραδίδουν τα ηνία της αγοράς στους πωλητές, οι οποίοι είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επισημαίνουν οι αναλυτές. Οπως σημειώνει και ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, η εξάπλωση του κορωνοϊού διεθνώς εδραιώνει την πεποίθηση ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να περιλάβει και το β΄ τρίμηνο. Στην Ελλάδα αναμένεται να πληγεί ο τουρισμός, οι εξαγωγικοί τομείς αλλά και όσοι κλάδοι συνδέονται με την εγχώρια κατανάλωση, με την εξαίρεση των βασικών ειδών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή