ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαια 104,7 εκατ. άντλησε το Ταμείο Εξυγίανσης Επιχειρήσεων

Κεφάλαια 104,7 εκατ. άντλησε το Ταμείο Εξυγίανσης Επιχειρήσεων

Την πρώτη φάση άντλησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 104,7 εκατ. ευρώ με συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της EBRD, του Ιδρύματος Ωνάση, τριών συστημικών τραπεζών και της Εθνικής Ασφαλιστικής, ολοκλήρωσε το SMERemediumCap, το πρώτο ελληνικό επενδυτικό Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων.

Στόχος του SMΕRemediumCap είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη των επενδύσεων και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Θα επικεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου, στη χρηματοοικονομική εξυγίανση και επιχειρηματική αναγέννηση κυρίως μεσαίου μεγέθους ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν και σήμερα χρηματοοικονομικές δυσκολίες, στενότητα ρευστότητας και κεφαλαίων και έλλειμμα επιχειρηματικής στρατηγικής.

Η τρέχουσα πανδημική κρίση, αν διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα, θα οξύνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση της χώρας την τελευταία δεκαετία. Τα δάνεια αυτά αφορούν πάνω από 3.500 επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή άλλων εξωτερικών διαχειριστών, με υπόλοιπα συνολικών οφειλών περίπου 45 δισ. ευρώ.

Αρκετές από τις παραπάνω επιχειρήσεις συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η εξυγίανσή τους με νέα κεφάλαια και η υποστήριξή τους σε επίπεδο διοίκησης και επιχειρηματικής στρατηγικής, θα τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοοικονομικής ανάκαμψης και ισχυρής επιχειρηματικής προοπτικής, με ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές.

Εκ μέρους της επενδυτικής ομάδας, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου κ. Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον σημαντικό αριθμό επενδυτών που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σε αυτή τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία. Επίσης, ευχαριστούμε πολύ όλους τους εξειδικευμένους συμβούλους και συνεργαζόμενους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος που με την ποιότητα της δουλειάς τους συνέβαλαν καθοριστικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος».

Το SMΕRemediumCap θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία και τεχνικές της αγοράς και θα στοχεύσει ως προτεραιότητα στη συνεννόηση και συνεργασία με τους προμηθευτές, τις πιστώτριες τράπεζες, τους εξειδικευμένους διαχειριστές (servicers) και τους παλιούς ιδιοκτήτες της εκάστοτε εταιρείας επενδυτικού στόχου. Κεντρική επιδίωξη θα είναι να διαμορφωθούν υλοποιήσιμες επενδυτικές προτάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα με όρους αγοράς, επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι η επενδυτική ομάδα του SMERemediumCap, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου και απαρτίζεται από έμπειρα και διακεκριμένα στελέχη της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Καραμούζη, Κώστα Καραφωτάκη, Θοδωρή Μόσχου και Σταύρου Μπλάτσιου, έχει ήδη εντοπίσει επενδυτικούς στόχους, παρά το δυσμενές περιβάλλον και βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.