Εμπόδια στις εξαγωγές, ευκαιρία για τα τρόφιμα λόγω του κορωνοϊού

Εμπόδια στις εξαγωγές, ευκαιρία για τα τρόφιμα λόγω του κορωνοϊού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολίες στη διοχέτευση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές, αλλά και ευκαιρίες για ορισμένους κλάδους, «βλέπει» ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) ως επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Τρόφιμα, ποτά, προϊόντα καπνού, ελαιόλαδο και χημικά ήταν οι κατηγορίες προϊόντων των οποίων οι εξαγωγές ενισχύθηκαν τον Φεβρουάριο, πορεία που ειδικά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να συνεχισθεί, ενώ από την άλλη καταγράφηκε υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοιειδών, πρώτων υλών και διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Φεβρουάριο του 2020 σημείωσαν κάμψη κατά 55,7 εκατ. ευρώ ή κατά -2,1% και διαμορφώθηκαν στα 2,64 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 8,6% ή κατά 159,4 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 2,02 δισ. ευρώ από 1,86 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι κατηγορίες των λαδιών (86,7%), των χημικών (34,1%), των τροφίμων και ζώντων ζώων (20,5%) και των ποτών – προϊόντων καπνού (10,7%).

Δύσκολες συνθήκες

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα. Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι Ελληνες εξαγωγείς, οι οποίοι προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που παρουσιάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι κλάδοι, όπως τα τρόφιμα, που συνεχίζουν κανονικά να εξυπηρετούν τους πελάτες τους στις διεθνείς αγορές, αφού η ζήτηση, κυρίως στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα ενισχύθηκε λόγω της συγκυρίας. Κάτι, που για ακόμη μία φορά αποδεικνύει πως σε μια κρίση υπάρχουν πάντοτε και ευκαιρίες», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν οι εισαγωγές τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,5% και ανήλθαν σε 4,32 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,34 δισ. καταγράφοντας αύξηση 1,3%.

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,8% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή