Ξεκινάει την κατασκευή χειρουργικών μασκών η εταιρεία Lariplast

Ξεκινάει την κατασκευή χειρουργικών μασκών η εταιρεία Lariplast

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται η εταιρεία Lariplast να θέσει σε λειτουργία τις μηχανές που μόλις παρέλαβε από το εξωτερικό για να προχωρήσει στην παραγωγή χειρουργικών μασκών και να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για μια επένδυση που ολοκληρώθηκε μόλις σε 20 ημέρες και αφορά την εγκατάσταση δύο γραμμών ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού πλήρως αυτοματοποιημένου, για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου 2 και 3 με ασφάλεια φίλτρου άνω του 98%. «Καταφέραμε να φτιάξουμε ένα εργοστάσιο μέσα σε 20 ημέρες, αφού την απόφαση για να υλοποιήσουμε την επένδυση τη λάβαμε την 1η Απριλίου. Φανταστείτε ότι δεν είχαμε εκπονήσει κάποιο business plan. Κανονικά, μια τέτοια επένδυση χρειάζεται 4-6 μήνες ώστε να ολοκληρωθεί», αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Τσερέπας. Ο ίδιος τονίζει ότι ταχύτατα διαμορφώθηκε ένας νέος χώρος υγειονομικού ενδιαφέροντος με την παραγωγική δυναμικότητα των νέων μονάδων της Lariplast να ανέρχεται σε 300.000 μάσκες ημερησίως και 9.000.000 σε μηνιαία βάση.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται από το 1969 στην παραγωγή πλαστικών καταναλωτικών προϊόντων μιας χρήσης για τρόφιμα, κατόρθωσε με αρκετή δυσκολία μέσα σε αυτό το διάστημα να βρει από την ευρωπαϊκή αγορά πρώτη ύλη για να πραγματοποιήσει το εγχείρημά της. «Τόσο ο μηχανολογικός εξοπλισμός όσο και η πρώτη ύλη έχουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις», επισημαίνει ο κ. Τσερέπας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αρκετές από τις μάσκες που έρχονται από την Κίνα δεν διαθέτουν πιστοποιήσεις. Σημειώνεται ότι η επένδυση αυτή ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ, ποσό που η εταιρεία αποφάσισε να καλύψει αποκλειστικά με δικούς της πόρους, χωρίς να λάβει κάποια κρατική ενίσχυση.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται για μια επένδυση που έρχεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των τελευταίων ημερών για μάσκες. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την κύρια δραστηριότητα του ομίλου». Αφού διασφαλίσει την επάρκεια της εγχώριας αγοράς, η Lariplast προσανατολίζεται να εξάγει χειρουργικές μάσκες και σε άλλες αγορές, οι οποίες ήδη παρουσιάζουν αυξημένη ανάγκη. «Η ζήτηση τόσο από Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό είναι τεράστια, για αυτό και έχει καλυφθεί σε επίπεδο παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, εμάς η προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα και οι εθνικές ανάγκες». H Lariplast διαθέτει παραγωγική μονάδα τόσο στην Ελλάδα, στην περιοχή της Λάρισας, όσο και στη Γαλλία. Εξάγει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στις ΗΠΑ και στη Νότια Αφρική, με το ποσοστό των εξαγωγών της να ξεπερνάει το 60% του κύκλου εργασιών της. Οι πωλήσεις της σε επίπεδο ομίλου κινήθηκαν το 2019 περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018, ήτοι στα 32 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή