Ανοδος 2,53% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τραπεζικές μετοχές

Ανοδος 2,53% στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τραπεζικές μετοχές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα υψηλά ημέρας και πάνω από τις 600 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τζίρο ωστόσο να παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας για ακόμη μία φορά την απουσία των επενδυτών από την αγορά. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος, ακολουθώντας μάλιστα μια ανοδική τάση χωρίς έντονες διακυμάνσεις, με «οδηγό» και πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε άλμα άνω του 5,5%, ενώ σημαντική στήριξη δόθηκε και από επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το Χ.Α. ακολούθησε τα βήματα των διεθνών αγορών υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι της Ευρώπης, ενώ το θετικό άνοιγμα της Wall Street έστειλε την αγορά στα υψηλά ημέρας. Σήμερα, στο επίκεντρο των επενδυτών θα βρεθούν τα αποτελέσματα της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. για τα μέτρα στήριξης των οικονομιών της περιοχής, εν μέσω της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει ήδη εισέλθει η παγκόσμια οικονομία, καθώς και οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P και την DBRS.

Στα στατιστικά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,53% στις 610,48 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 612,14 μονάδες (+2,81%), και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,35 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,69%, στις 1.467,13 μονάδες, ενώ στο +2,30% και στις 886,16 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο τρεις τίτλοι έκλεισαν με απώλειες (Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΤΕ) ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ο ΟΠΑΠ με κέρδη 9,23%, η Jumbo στο +7,51%, ο Titan στο +7,08%, η Fourlis στο +5,33% και η ΔΕΗ στο +4,17%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,65% στις 324,19 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει με κέρδη 4,17%, την Eurobank να σημειώνει άνοδο 3,20%, την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο +5,07% και με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει με άλμα της τάξης του 11,68%. Αν και η JP Morgan επανέλαβε σε νέα έκθεσή της την επιφυλακτικότητά της για τις προοπτικές του κλάδου, ωστόσο οι τιμές-στόχοι που δίνει είναι σημαντικά υψηλότερες από τις τρέχουσες στο ταμπλό, ενισχύοντας έτσι τις αγοραστικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται στο 1,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,70 ευρώ για τη Eurobank, στο 1,90 ευρώ για την Εθνική και στο 1,80 ευρώ για την Πειραιώς.

Η χθεσινή αντίδραση του Χ.Α. δεν αλλάζει τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του και θα χρειαστούν χρόνος και υπομονή, ενώ η ταλαιπωρία και η μεταβλητότητα θα έχουν συνέχεια τόσο για τις ελληνικές μετοχές όσο και για τις ξένες αγορές, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να πιέζεται και όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, όπως τονίζει, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας και αναλυτές-επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών το 2020 από το lockdown της οικονομικής δραστηριότητας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή