ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρόστιμο 250.000 ευρώ στη Veoo και αφαίρεση άδειας λειτουργίας

prostimo-250-000-eyro-sti-veoo-kai-afairesi-adeias-leitoyrgias-2376068

Τα «δόντια» της έδειξε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ). Η επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 250.000 ευρώ και ανακάλεσε την άδεια της εταιρείας Veoo, καταλογίζοντάς της παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας.

Οι κυριότερες παραβάσεις που βαρύνουν την εταιρεία αφορούσαν σε αυθαίρετη εγγραφή και χρέωση καταναλωτών για υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης που παρέχει η εταιρεία, ασάφειες και ανακρίβειες σχετικά με τους όρους χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, αδυναμία επικοινωνίας των καταναλωτών με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, μη απάντηση της εταιρείας σε καταγγελίες καταναλωτών, καθώς και σε μη ορθή χρήση και διαχείριση των εκχωρηθέντων στην εταιρεία αριθμών. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ οι υπηρεσίες της δέχονταν κάθε χρόνο δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες καταγγελίες– από καταναλωτές οι οποίοι χρεώνονταν υπηρεσίες χωρίς να έχουν συναινέσει στη λήψη τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΕΤΤ, η εταιρεία δεν απαντούσε καν στις καταγγελίες των καταναλωτών.

Η Veoo είναι μία από τις επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης μέσω sms με χρήση πενταψήφιων αριθμών. Τέτοιου είδους υπηρεσίες αφορούν σε ψηφοφορίες, διαγωνισμούς, αγορές (π.χ. «κατέβασμα» παιχνιδιών, ringtone, video), παιχνίδια από την τηλεόραση με συμμετοχή μέσω τηλεφώνου, υπηρεσίες πληροφόρησης (π.χ. καιρός), αστρολογία/χαρτομαντεία, υπηρεσίες ενηλίκων κ.ά.

H ΕΕΤΤ στη χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πριν από την επιβολή των κυρώσεων προς την εταιρεία Veoo είχε προηγουμένως προβεί σε αυτεπάγγελτους ελέγχους, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με τις αυθαίρετες χρεώσεις μέσω των πενταψήφιων αριθμών 19015, 19030, 19078, 54811, 54850, 54855, 54860, 54865, 54866, 54970. Επίσης, διεξήγαγε ακρόαση για το θέμα στην οποία διατύπωσαν τις απόψεις τους νομικοί και στελέχη της εταιρείας. Η ΕΕΤΤ, καταλήγει η ανακοίνωσή της, «συνεχίζει τους ελέγχους στην αγορά, παρεμβαίνοντας σε περιπτώσεις αθέμιτων πρακτικών, προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών».