Ελκυστική παραμένει για τους επενδυτές η εγχώρια αγορά ΑΠΕ

Ελκυστική παραμένει για τους επενδυτές η εγχώρια αγορά ΑΠΕ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αναταραχές που έχει προκαλέσει στις αγορές η πανδημία του κορωνοϊού, η επενδυτική όρεξη για κλάδους και εταιρείες που σχετίζονται με πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, υποδομές, ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) παραμένει σταθερή, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ρευστότητα και τις προοπτικές για ένα παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή της η Axia Research, στην οποία δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας παράλληλα πως αναμένει ότι οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την πράσινη ενέργεια θα συνεχίσουν να παρέχουν ένα ελκυστικό υπόβαθρο για τον κλάδο των ΑΠΕ, με τα περιουσιακά στοιχεία των σχετιζόμενων εταιρειών να παραμένουν ψηλά στο ραντάρ των επενδυτών.

Η ελληνική αγορά ΑΠΕ συνεχίζει να προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό αφήγημα, όπως επισημαίνει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2030 και την εξασφάλιση ότι το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ, έναντι 27% επί του παρόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει η Axia, η ισχύς των ΑΠΕ στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 83% την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας 9 GW νέας ισχύος και κινητοποιώντας επενδύσεις ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά επιταχύνθηκε από τις πράσινες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η Axia, εκτός από τους παραδοσιακούς τοπικούς παίκτες, όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η «Ελλάκτωρ» και η «Μυτιληναίος», και άλλοι μεγάλοι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι εισήλθαν ή επέστρεψαν στην αγορά ΑΠΕ με αυξημένη «όρεξη», όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η δραστηριότητα των ξένων στρατηγικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά, με την Enel, την Iberdrola και την EDF να δραστηριοποιούνται ξανά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, ενώ η EDPR εισήλθε επίσης στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά μέσω διαγωνισμών χωρητικότητας ΑΠΕ.

Ενα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, όπως τονίζει η Axia, είναι και η άφιξη επενδυτών στον κλάδο είτε μέσω συνεργασιών με εγχώριες εταιρείες για την ενίσχυση των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων τους (συνεργασία Quantum Energy με Enteka) είτε μέσω της απόκτησης περιουσιακών στοιχειών και την ενσωμάτωσή τους σε υπάρχουσες πλατφόρμες (απόκτηση περιουσιακών στοιχείων της Intracom Wind από την Cubico, εξαγορά ενεργητικού της RF Energy από την Elsewedy).

Τέλος, όπως αναφέρεται, από την έναρξη των διαγωνισμών ΑΠΕ στην Ελλάδα το 2018, έχουν αδειοδοτηθεί περισσότερα από 2 GW αιολικά και ηλιακά έργα. Και ενώ το τρέχον καθεστώς λήγει στο τέλος του 2020 (με δύο ακόμη διαγωνισμούς να αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του έτους), είναι πιθανό να επεκταθεί το πρόγραμμα για άλλα δύο χρόνια, έως το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT