Εργα ΣΔΙΤ 630 εκατ. ευρώ δίνουν ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο

Εργα ΣΔΙΤ 630 εκατ. ευρώ δίνουν ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κτιριακά έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ έρχονται να προσφέρουν «ανάσα» στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος απειλείται από την ένδεια νέων έργων τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές του έτους έχουν προκηρυχθεί τέσσερις επιμέρους διαγωνισμοί, κυρίως από πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, τα οποία επιχειρούν να αναβαθμίσουν τις κτιριακές υποδομές τους, ιδίως στο σκέλος των φοιτητικών εστιών, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ένα «σωσίβιο» και στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος ασφυκτιά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, καθώς κατά την περίοδο αυτή δεν έχει ξεκινήσει κανένα νέο μεγάλο δημόσιο έργο υποδομής, με εξαίρεση το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Κρήτης, το οποίο μάλιστα χρειάστηκε τέσσερα χρόνια «ωρίμανσης», έως ότου υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης.

Τα τελευταία δημόσια έργα ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2017 και αφορούσαν τους μεγάλους οδικούς άξονες. Ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών για λογαριασμό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πρόκειται για έργο 105,5 εκατ. ευρώ, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και τη διαχείριση για τα επόμενα 30 χρόνια κτιρίων φοιτητικών εστιών, πανεπιστημιακών κατοικιών, χώρων σίτισης, κεντρικής βιβλιοθήκης και ερευνητικού κέντρου Αριστείας σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Το έργο είχε εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ στις αρχές Απριλίου.

Λίγο νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 18 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένα ακόμα ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών σε Βόλο και Λαμία. Το έργο των 116 εκατ. ευρώ προωθείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και έχει διπλό τεχνικό αντικείμενο.

Το πρώτο αφορά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης του βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου. Εκεί θα αναπτυχθούν φοιτητικές εστίες, εκπαιδευτικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις και κοινωνικές υποδομές του Παν. Θεσσαλίας. Το δεύτερο έργο χωροθετείται στη Λαμία και αφορά επίσης την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών. Οπως και στην περίπτωση του ΣΔΙΤ της Θράκης, έτσι και σε εκείνη της Θεσσαλίας προσφέρει τη διαχείριση των υποδομών για τα επόμενα 30 χρόνια.

Στην Κρήτη, ο αντίστοιχος διαγωνισμός, ύψους 255 εκατ. ευρώ, έχει «τρέξει» από τις αρχές του έτους και έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Την πρόθεση συμμετοχής τους στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν εκφράσει τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «Ακτωρ Παραχωρήσεις», «Αβαξ», Intrakat, Archirodon Group, «Θέμελη» και η κοινοπραξία ανάμεσα στον όμιλο Μυτιληναίου και την ΑΤΕΣΕ. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, προβλέπεται η κατασκευή 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμα στο Ηράκλειο στις αντίστοιχες πανεπιστημιουπόλεις.

Αντίστοιχα, τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να δρομολογηθεί ένα ακόμα σημαντικό έργο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για την κατασκευή και τη διαχείριση 17 νέων σχολείων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 153,6 εκατ. ευρώ, με το ποσό που αφορά το κατασκευαστικό κόστος των κτιρίων να εκτιμάται ότι είναι περίπου το 50%-55% αυτού.

Το υπόλοιπο αφορά τον εξοπλισμό τους και τη συντήρησή τους. Συνολικά προβλέπονται τέσσερα νέα σχολεία στον Δήμο Παύλου Μελά (ΓΕΛ Ευκαρπίας, 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, 3ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο Λύκειο Πολίχνης), τρία στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη (3ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 3ο Δημοτικό Πανοράματος), από δύο στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών (7ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό Πεύκων) και Ωραιοκάστρου (3ο Γυμνάσιο, 6ο Δημοτικό) και από ένα στους Δήμους Λαγκαδά (2ο Γυμνάσιο), Θέρμης (1ο ΓΕΛ), Αμπελοκήπων – Μενεμένης (5ο Δημοτικό), Καλαμαριάς (Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο) και Κατερίνης (Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο). Συνολικά, ως προς το είδος των σχολείων, πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο, πέντε δημοτικά, ένα ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο, τρία γυμνάσια, πέντε λύκεια, ένα επαγγελματικό λύκειο και ένα μουσικό γυμνάσιο – λύκειο (στην Κατερίνη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή