Καθαρά κέρδη 53,9 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ το 2019

Καθαρά κέρδη 53,9 εκατ. για τον ΑΔΜΗΕ το 2019

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 53,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατά τη χρήση του 2019, ενώ τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1%, στα 249,8 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 23,9%, σε 224,1 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, ενώ το συγκρίσιμο EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε στα 176,5 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2018.

Το 2019, ο όμιλος ΑΔΜΗΕ σημείωσε ρεκόρ επενδύσεων, καταγράφοντας αύξηση 39% στα 249,3 εκατ. ευρώ, έναντι 178,2 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ ο καθαρός δανεισμός του διαμορφώθηκε στα 201 εκατ. ευρώ με τον δείκτη καθαρού δανεισμού προς συγκρίσιμα EBITDA να είναι στο 1,14x. Η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια του ΑΔΜΗΕ σε συνάρτηση με τη σταθερή ανάπτυξη των ρυθμιζόμενων εσόδων του ενισχύει σημαντικά τη θέση της εταιρείας προκειμένου να υλοποιήσει αποτελεσματικά το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια, όπως ανακοίνωσε, χθες, η εισηγμένη.

«Τα ετήσια αποτελέσματα 2019 επιβεβαιώνουν την ευρωστία του ομίλου ΑΔΜΗΕ και την απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, με τις επενδύσεις (Capex) να καταγράφουν ιστορικό ρεκόρ 249 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα έργα των διασυνδέσεων σε όλη τη χώρα συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικές καθυστερήσεις εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του συστήματος μεταφοράς, θα συμβασιοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μεγεθύνοντας σημαντικά την αξία του διαχειριστή. Παράλληλα, η εταιρεία διερευνά νέες πήγες εσόδων και συνεχίζει τον εξορθολογισμό των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών δαπανών της. Ολα τα παραπάνω συντείνουν στην αύξηση της αξίας της εταιρείας για τους μετόχους της», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

«Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, κάτοχος του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, παραμένει συνεπής απέναντι στους μετόχους της, μέσω της ταυτόχρονης αύξησης της αξίας του διαχειριστή, ο οποίος ακολουθεί πιστά το φιλόδοξο επενδυτικό του πλάνο ενώ παράλληλα μεριμνά για την ανταπόδοση της στήριξης των μετόχων της, εξασφαλίζοντας σημαντικές μερισματικές αποδόσεις. Τη συγκεκριμένη πολιτική θα συνεχίσει να ακολουθεί και εντός του 2020, παρά τις νέες συνθήκες που η πανδημία έχει επιβάλει στον τρόπο δουλειάς, ώστε οι μέτοχοι να μεγιστοποιήσουν την αξία τους», ανέφερε ο πρόεδρος Δ.Σ. της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ιάσων Ρουσόπουλος.

Εως το 2030, ο όμιλος σχεδιάζει την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 5 δισ. ευρώ. Τα σημαντικότερα έργα περιλαμβάνουν τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, όπου οι σχετικές συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2020, και η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, ύψους 364 εκατ. ευρώ, όπως και η αναβάθμιση του βόρειου διαδρόμου διασύνδεσης των Κυκλάδων, έργο του οποίου η τελευταία φάση είναι 389 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023-2024 με τα νησιά Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Σαντορίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή