ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διευκολύνσεις για επιταγές στον τουριστικό κλάδο

dieykolynseis-gia-epitages-ston-toyristiko-klado-2383873

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά πλήθος επιχειρήσεων, και κυρίως αυτές που άνοιξαν πρόσφατα και αντιμετωπίζουν βασικό θέμα με τις επιταγές. Το νομοσχέδιο προβλέπει 75 ημέρες αναστολής εγγραφής στον «Τειρεσία», από την 1η Ιουνίου, για επιταγές του τουριστικού κλάδου, δηλαδή των ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων και πρακτορείων και των εποχικών καταστημάτων.

Ως εποχικά καταστήματα που εμπίπτουν στη ρύθμιση ορίζονται όσα εμφανίζουν πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 50% από πέρυσι.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εσπερίδας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Λογιστών Οικονομολόγων (ΠΑΕΛΟ), ο συναρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι όποιος μπορεί να πληρώσει τις επιταγές να το κάνει, στον βαθμό που αυτό διασφαλίζει το να μην πληγεί σοβαρά ο οικονομικός κύκλος.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε αυτόν που δεν μπορεί αντικειμενικά να τις πληρώσει», διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, και για αυτό «δεν επιλέξαμε τον τρόπο της πλατφόρμας, όπως κάναμε τον Μάρτιο, κυρίως γιατί με την πλατφόρμα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε όσους ήθελαν να πληρώσουν».

Σε ερώτηση στο πλαίσιο της ημερίδας για τι θα γίνει με τις υπόλοιπες επιταγές, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια γενική ρύθμιση, όπως συνέβη τον Μάρτιο, γιατί, όπως είπε, «αυτό θα σήμαινε πλήρες “πάγωμα” της αγορά. Πλέον η επιταγή θα σφραγίζεται, αλλά δεν θα εγγράφεται στον “Τειρεσία” για 75 ημέρες. Αρα η πίεση στον επιχειρηματία που δεν έχει χρήματα είναι μεγάλη.

Η κατεύθυνσή μας είναι να πληρωθούν οι επιταγές. Αυτός που θα επιλέξει να σφραγιστεί η επιταγή του και απλώς να μην μπει στον “Τειρεσία” πάει να πει ότι δεν έχει και άρα ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Και πρόσθεσε: «Αν κάναμε γενική αναβολή της πληρωμής των επιταγών, θα καταστρέφαμε τις επιταγές ως εργαλείο πιστωτικό στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί οι επιταγές, με όλα τα στραβά τους, στην Ελλάδα έχουν παίξει τον ρόλο της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις που αλλιώς δεν θα είχαν».