ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο για τη διάσωση της Lufthansa

i-eyropaiki-epitropi-enekrine-to-schedio-gia-ti-diasosi-tis-lufthansa-2384779

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πακέτο στήριξης 9 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για τη διάσωση της Lufthansa.

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Κομισιόν εγκρίθηκε η χορήγηση 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Deutsche Lufthansa AG (DLH), της μητρικής εταιρείας της Lufthansa Group. 

Το μέτρο ανακεφαλαιοποίησης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης που περιλαμβάνει και την κρατική εγγύηση σε δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ που η Γερμανία σχεδιάζει να χορηγήσει στην DLH ως ξεχωριστή βοήθεια υπό το γερμανικό σχέδιο που εγκρίθηκε με την απόφαση της Κομισιόν την 22α Μαΐου.

Οπως δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ «η Γερμανία θα συνεισφέρει 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Lufthansa μαζί με την κρατική εγγύηση 3 δισ. σε δάνειο. Αυτό το σημαντικό ποσό θα βοηθήσει τη Lufthansa να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση κορωνοϊού, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τον αεροπορικό τομέα. Αλλά συνοδεύεται από κάποιους όρους όπως η λήξη μέτρων για τον περιορισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η Lufthansa έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί από δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, όπου η Lufthansa έχει σημαντική επιρροή στην αγορά. Αυτό επιτρέπει σε ανταγωνιστικές εταιρείες να εισέλθουν στις αγορές διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές». 

Αλμα άνω του 10% για τις μετοχές της εταιρείας

Άλμα άνω του 10% κατέγραψαν νωρίτερα οι μετοχές της Lufthansa αφού ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο ύψους 9 δισ. ευρώ για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης», τόνισε ο Thiele, ο οποίος κατέχει το 15,5% στη Lufthansa, στην Frankfurter Allgemeine.

Η επικύρωσή του αποτελεί «ανάσα» για την εταιρεία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρεία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

Η Lufthansa απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρείες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines.

Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσής της σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα.

Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρεία.