Αίρει περιορισμούς για χορηγήσεις η Αναπτυξιακή Τράπεζα

Αίρει περιορισμούς για χορηγήσεις η Αναπτυξιακή Τράπεζα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χαλάρωση των περιορισμών για τη δανειοδότηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας προχωρεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, εντάσσοντας και όσες επιχειρήσεις είχαν δανειοδοτηθεί κατά το παρελθόν από την ΕΑΤ (πρώην ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ) και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, αλλά στη συνέχεια αποπλήρωσαν το σύνολο των οφειλών τους.

Οπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναγνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές σήμερα έχουν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας κι εφόσον επιλέγονται ως αξιόχρεες από τις τράπεζες –οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλουν το αίτημα δανειοδότησης προς έγκριση στην ΕΑΤ– δεν θα απορρίπτονται από το σύστημα της ΕΑΤ. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, θα τροποποιηθεί ο όρος των επιχειρησιακών συμφωνιών για τα «Κριτήρια επιλεξιμότητας τελικού αποδέκτη». Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνταχθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας επίσης να ενταχθούν στα χρηματοδοτικά εργαλεία και προβληματικές επιχειρήσεις με προσωπικό έως 50 άτομα.

ΕΒΕΑ

Την ανάγκη αναβάθμισης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενισχύοντάς τη με διευρυμένες δυνατότητες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Στην επιστολή τονίζεται ότι η υφιστάμενη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα πρέπει να μετεξελιχθεί και να μετασχηματιστεί, ώστε να καταστεί εφικτός ο συντονισμός δημόσιων επενδυτικών πρωτοβουλιών σε στοχευμένες κατευθύνσεις, με σκοπό την κινητοποίηση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι η ΕΑΤ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανταγωνιστικός» πόλος σε σχέση με τις συστημικές εμπορικές τράπεζες της χώρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, μέσω της ΕΑΤ, η οποία προτείνεται να αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου των 30 και πλέον δισ. ευρώ που προβλέπεται να αντληθούν από την Ε.Ε., οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν με στόχο:

Την επιχειρηματική μεγέθυνση, μέσα από συγχωνεύσεις μικρών επιχειρηματικών μονάδων, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. 

Την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Την κάλυψη του ελλείμματος καινοτομίας, με ενίσχυση του τριγώνου της γνώσης, καθώς και καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων.

Την ενίσχυση επενδύσεων σε δυναμικούς, εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, όπως η μεταποίηση, η πράσινη ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, με την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή