ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνειο 400 εκατ. χορηγεί η Eurobank στην «Αριάδνη»

daneio-400-ekat-chorigei-i-eurobank-stin-ariadni-2386020

Δάνειο ύψους 400 εκατ. για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής θα χορηγήσει η Eurobank στην «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 δισ.

Η δανειακή σύμβαση υπεγράφη χθες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία.

«Η συνεργασία της Eurobank με τον ΑΔΜΗΕ για την αποκλειστική χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική υπογραμμίζει τη βούληση και τη δυνατότητα της τράπεζας να δώσει το “παρών” παντού όπου υπάρχει μεγάλο έργο πνοής για τη χώρα.

»Είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πέρα από τα μεγάλα και άμεσα οικονομικά οφέλη, είναι πλήρως ενταγμένο στη στρατηγική της πράσινης μετάβασης. Στις σημερινές συνθήκες αποκτά και γεωπολιτική σημασία», τόνισε ο κ. Καραβίας.

Η συμφωνία «επισφραγίζει τη βιώσιμη χρηματοδότηση της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ενός ιστορικού εθνικού έργου που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης πριν από μερικές εβδομάδες στην Κρήτη. Η διασφάλιση των βέλτιστων όρων χρηματοδότησης για τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων αποτελεί σταθερό στόχο του Διαχειριστή και είμαστε πεπεισμένοι ότι υπογράφουμε με τη Eurobank μια συμφωνία “win-win”», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής δέκα χρόνια και δυνατότητα τμηματικών αναλήψεων σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης. Πέραν του τραπεζικού δανεισμού, το έργο θα υλοποιηθεί και με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ύψους 200 εκατ., ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ε.Ε. στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ή και του διάδοχου προγράμματος αυτού.