Πτώση για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

Πτώση για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πέμπτη συνεχή πτωτική ημέρα οδηγήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρόλο που ενδοσυνεδριακά προσπάθησε να βρεθεί σε θετικό έδαφος, με τους πωλητές να παίρνουν για ακόμη μία ημέρα τα ηνία της αγοράς και να στρέφουν τα «βέλη» τους κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, καθώς τα περισσότερα blue chips εμφάνισαν αντιστάσεις. Ο χαμηλός τζίρος επιμένει στο Χ.Α. και δύσκολα μπορεί να αυξηθεί το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, δυσκολεύοντας έτσι την επιστροφή σε ανοδικούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναζητείται εκείνος ο καταλύτης που θα «ξυπνήσει» τους αγοραστές.

Η ψυχολογία των επενδυτών διεθνώς είναι ευμετάβλητη, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων της COVID-19, με αποτέλεσμα οι διεθνείς αγορές να συνεχίζουν να κινούνται επιφυλακτικά. Σε ό,τι αφορά το Χ.Α. ειδικότερα, το έλλειµµα επενδυτικού ενδιαφέροντος προκαλεί νευρικότητα και αυξάνει τα σενάρια επιστροφής του Γενικού Δείκτη στις 600 μονάδες, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές. Μόνο εάν επανέλθει το ενδιαφέρον προς τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες και έχουν πιεστεί αρκετά το τελευταίο διάστημα, και αυξηθεί η συναλλακτική δραστηριότητα, μπορούμε να μιλάμε για πιθανότητα επιστροφής πάνω από τις 650 μονάδες.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 636,84 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε κινηθεί μεταξύ των 635,09 και των 646,53 μονάδων, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 56,51 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 630 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 651 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 1.540,01 μονάδες, ενώ στο -0,66% και στις 840,77 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης δεν άλλαξε μοτίβο, σημειώνοντας και ισχυρές απώλειες οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 2,17% και έφτασε τις 346,81 μονάδες, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να υποχωρεί κατά 4,85%, την Alpha Bank να κλείνει στο -1,99%, τη Eurobank στο -0,99% και την Εθνική Τράπεζα στο -2,75%.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της ελληνικής αγοράς προβληματίζει τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance.

Η απαισιοδοξία και η απογοήτευση μεγαλώνουν, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες στον τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερες από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή. Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτεί ρευστότητα άμεσα στις επιχειρήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα κόκκινα δάνεια, εντείνει τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στην έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζονται, αυξάνοντας την ανησυχία ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενες χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε.

Το μόνο θετικό στοιχείο, όπως τονίζει, αποτελεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων της ελληνικής ομολογιακής αγοράς. Οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί όγκοι στο Χ.Α., αλλά και η εμφανής αδυναμία να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες στις ανοδικές αντιδράσεις τους ενώ στις διορθώσεις τους προπορεύεται και υπερβάλει σε πτώση, πρέπει να κρατήσει τους επενδυτές σε επιφυλακή, όπως καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή