Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, υπό πίεση παραμένουν οι τράπεζες

Νέα πτώση στο Χρηματιστήριο, υπό πίεση παραμένουν οι τράπεζες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχισε στον δρόμο των απωλειών το Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες –αν και δεν ήταν έντονες πάρα την ενδοσυνεδριακή «βουτιά»– οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από το κρίσιμο τεχνικά επίπεδο των 630 μονάδων, με τον τζίρο να παραμένει υποτονικός και να αποδεικνύει καθημερινώς την πλήρη απουσία των επενδυτών και κυρίως των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων.

Οι πωλητές βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη θέση και στράφηκαν για μία ακόμη φορά προς τις τραπεζικές μετοχές, ωστόσο επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και σε αρκετά blue chips. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις τίτλων από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που παρουσίασαν αντιστάσεις (π.χ. Jumbo, Βιοχάλκο, Motor Oil, OΠΑΠ, ΟΤΕ) δεν κατάφεραν να φέρουν το θετικό πρόσημο στο σύνολο του Χ.Α. το οποίο συμπλήρωσε έτσι οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες της τάξης του 5%, έχοντας πλέον προσγειωθεί στα χαμηλά δύο μηνών. Οι αναλυτές επιμένουν πως η εικόνα της ελληνικής αγοράς το επόμενο διάστημα δεν θα αλλάξει σε σχέση με αυτήν των τελευταίων ημερών, εάν δεν βρεθεί ένας φρέσκος, ισχυρός καταλύτης που θα λύσει τα «χέρια» των αγοραστών.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,23% στις 629,24 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 619,53 μονάδες (-1,77%) και ο τζίρος ανήλθε στα 45,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε αμετάβλητος στις 1.522,00 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,64% στις 817,58 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,52% στις 331,28 μονάδες, με τη μετοχή της Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 1,49%, την Eurobank να υποχωρεί κατά 1,41%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο -2,16% και την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει πτώση 0,79%.

To ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να ακολουθεί την αυτόνομη πορεία του, την ώρα που παρά την έξαρση της πανδημίας οι διεθνείς αγορές διατηρούνται σε καλά επίπεδα, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Οι συναλλαγές είναι υποτονικές λόγω και της θερινής ραστώνης και η υπεροπλία των πωλητών καθημερινή πρακτική οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε συνεχή πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Ο τραπεζικός κλάδος επηρεάζεται έντονα και από την πιθανή αύξηση κόκκινων δανείων το 2021 ή και αργότερα, καθώς στην παρούσα φάση το υφιστάμενο μορατόριουμ επιτρέπει να μην απαιτείται ο λογισμός πρόσθετων προβλέψεων, ενώ την ίδια ώρα επιταχύνεται η έγκριση νέων δανείων. Επιπλέον, η θεσμοθέτηση του νέου πτωχευτικού κώδικα θα αναδιαμορφώσει το καθεστώς προστασίας δανειοληπτών πρώτης κατοικίας με το νέο πλαίσιο να εφαρμόζεται περί το τέλος του έτους. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας πλήττει και την ελληνική οικονομία και ειδικότερα τον ζωτικής σημασίας για τη χώρα τουριστικό κλάδο.

Παραμένει επομένως, προσώρας, χαμηλά ο πήχυς των προσδοκιών για το ελληνικό χρηματιστήριο που συνεχίζει τη συσσώρευσή του, αναμένοντας τους θετικούς εκείνους καταλύτες που θα αντιστρέψουν την καθοδική του κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή