Κακοδιαχείριση στη Folli Follie και μετά τις αποκαλύψεις του QCM

Κακοδιαχείριση στη Folli Follie και μετά τις αποκαλύψεις του QCM

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Λαβύρινθο του Μινώταυρου θα μπορούσε να συγκριθεί το δαιδαλώδες δίκτυο θυγατρικών και συνδεδεμένων εταιρειών που είχαν δημιουργήσει ο Δημ. Κουτσολιούτσος, η Αικ. Κουτσολιούτσου και ο Τζώρτζης  Κουτσολιούτσος, που είχαν τη θέση προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie.  Περισσότερες από 40 οντότητες σε Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ, στα… εξωτικά νησιά της Χαβάης και του ηφαιστειογενούς Γκουάμ, σε Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη και πολλαπλάσιος αριθμός ανώτατων στελεχών και ορκισμένων προστατών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που θα προτιμούσαν να κάνουν… χαρακίρι από το να πέσουν ατιμωτικά στο πεδίο της μάχης, δηλαδή του εντοπισμού στοιχείων που θα «έκαιγαν» τόσο τους ίδιους όσο και τους εργοδότες τους.

Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν στην «Κ» πηγές με γνώση του αχανούς πολυεθνικού δικτύου της Folli Follie, εξηγώντας γιατί το πάρτι κακοδιαχείρισης συνεχίστηκε όχι μόνο μετά την αποκάλυψη του πορίσματος του fund QCM, αλλά κι ενώ οι ιδρυτές της εταιρείας είχαν εξοστρακιστεί από το διοικητικό συμβούλιο. Οπως αποκάλυψε η έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της PricewaterhouseCoopers (PwC) για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές ημέρες, υπήρξαν «γκρίζες» συναλλαγές το 2019 και το 2020.

Οπως αναφέρουν όσοι έχουν παρακολουθήσει τις εξελίξεις στη Folli Follie, η νέα διοίκηση, που τοποθετήθηκε στην εταιρεία με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Φεβρουάριο του 2020, βρέθηκε στον λάκκο των λεόντων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ασία και η FF Group Sourcing  Limited, όπου η αντικατάσταση των στελεχών με άτομα που να μην τυγχάνουν της επιρροής της οικογένειας Κουτσολιούτσου, να μην είναι αχυράνθρωποί της υπήρξε δύσκολη υπόθεση. Επίσης, οι αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας θυγατρικών εταιρειών στο εξωτερικό, αλλά και αυτές που καλούνταν να λάβουν οι διαχειριστές (administrators)  της Links of London, έπρεπε να είναι θωρακισμένες. Ειδάλλως, οι τοπικοί διαχειριστές θα ήταν εκτεθειμένοι έναντι πιθανών προσφυγών στη Δικαιοσύνη, οι οποίες στην περίπτωση της Links of London θα εκδικάζονταν βάσει του δικαίου της Ουαλλίας και της Αγγλίας. Με το σκεπτικό αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, χρηματοδοτήθηκε η αποπληρωμή υποχρεώσεων σε θυγατρικές σε Λονδίνο και Ασία. 

Ωσότου οι διαδικασίες αυτές ολοκληρωθούν απρόσκοπτα με στόχο το εγχείρημα της εξυγίανσης της Folli Follie να μη μετατραπεί σε υπόθεση των δικαστηρίων, με αγωγές που ενδεχομένως θα κατέθετε η πρώην διοίκηση της Folli Follie, εάν έβρισκε πρόσφορο έδαφος, υπήρξε περιθώριο κινήσεων από όσους ήταν κυρίαρχοι για 25 χρόνια μέχρι να αναλάβει, τον περασμένο Φεβρουάριο, τα ηνία η νέα διοίκηση. Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2020 η διοίκηση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Sourcing Limited έλαβε  δάνειο 4 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας υποθήκη σε ακίνητο της εν λόγω εταιρείας στο Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η εν λόγω πράξη έγινε χωρίς τη συναίνεση της μητρικής εταιρείας, το προϊόν του δανείου διατέθηκε κατά τρόπο μη εγκεκριμένο και μη επιβεβαιωμένο από τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ… αγνοούνται η ταυτότητα του δανειστή, οι όροι του δανείου, καθώς και η τελική χρήση του εν λόγω ποσού. Ταυτόχρονα, το κλείσιμο θυγατρικών ή η απομάκρυνση διευθυντών και προσωπικού από εταιρείες του εξωτερικού, όπως η Links (London) Limited, είχε ως αποτέλεσμα οι ορκωτοί ελεγκτές της PwC να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσουν στοιχεία. 

Ποινικές διώξεις φέρνει ο νέος έλεγχος 

Νέα ευρήματα για τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών αναμένεται να προέλθουν όχι μόνο από την επικείμενη δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2019, αλλά και από τα λαβράκια που εκτιμάται ότι θα φέρει στο φως η δικανική εγκληματολογική αξιολόγηση (forensic  evaluation) που διενεργεί το διάστημα αυτό ειδικό κλιμάκιο της PwC.

Μέσω του συγκεκριμένου ελέγχου θα επιχειρηθεί να εξεταστούν ενδελεχώς, μεταξύ άλλων, όσα δεδομένα υπάρχουν διαθέσιμα σε υπολογιστές και σέρβερ της Folli-Follie, ενώ έχει απομακρυνθεί έγκαιρα κάθε μέσο αποθήκευσης δεδομένων από  θυγατρικές εταιρείες που έχουν κλείσει.

Το πόρισμα του εν λόγω, εις βάθος, ελέγχου θα στηρίξει, μεταξύ άλλων, τις αστικές και ποινικές αξιώσεις της η Folli-Follie κατά προσώπων που θεωρεί ότι την έχουν ζημιώσει.   

Η Folli-Follie έχει καταθέσει έγκληση κατά πρώην στελεχών της που πραγματοποίησαν καταβολές, ύψους 3 εκατ. ευρώ, σε συγκεκριμένο προμηθευτή, ο οποίος τιμολόγησε ποσό της τάξεως των 4,3 εκατ. ευρώ, επικαλούμενος την προσφορά τρίτου για την πραγματοποίηση επένδυσης στην εταιρεία ύψους 250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η οικονομική ουσία της εν λόγω συναλλαγής δεν στοιχειοθετείται.

Οσο, πάντως, εξελίσσονται οι παραπάνω ενέργειες, μεγάλο «αγκάθι» για τη Folli-Follie αποτελεί, βάσει διάταξης της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η δέσμευση ποσού 2 εκατ. ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, το οποίο αποτελεί μέρος του διανεμηθέντος από τη θυγατρική «FF Group Bulgaria EOOD» μερίσματος για τις χρήσεις 2017 και 2018.

Η διοίκηση της εισηγμένης έχει προσφύγει στο αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά της εν λόγω διάταξης, η οποία όμως, δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη Folli-Follie. Η δέσμευση του ποσού αυτού λειτουργεί ως σοβαρή τροχοπέδη, όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρείας, για την ικανοποίηση των υποχρεώσεών της και εν γένει την πορεία εξυγίανσής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή