Οι ελπίδες για το εμβόλιο πυροδότησαν ισχυρή άνοδο στο Χρηματιστήριο

Οι ελπίδες για το εμβόλιο πυροδότησαν ισχυρή άνοδο στο Χρηματιστήριο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή επιφυλακτικότητα και νευρικότητα, τα θετικά νέα το απόγευμα από το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και τις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο γύρω από τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την αισιόδοξη είδηση από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδωσαν τα «καύσιμα» που χρειαζόταν το Χρηματιστήριο Αθηνών για να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα μετά μια μεγάλη περίοδο συσσώρευσης.

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μετά την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου προκάλεσαν χαμόγελα στους επενδυτές διεθνώς, καθώς οι αγορές γνωρίζουν πολύ καλά πως το μόνο που μπορεί αυτή τη στιγμή να βάλει ένα στοπ στην αβεβαιότητα και στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία είναι μια θετική εξέλιξη από το μέτωπο της επιστημονικής κοινότητας.

Εδώ και μέρες οι εγχώριοι αναλυτές τόνιζαν πως το Χ.Α. χρειάζεται έναν ισχυρό φρέσκο καταλύτη, και χθες τουλάχιστον φαίνεται πως τον βρήκε, σε συνδυασμό με τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα νέα για την αγορά στη συνέχεια, καθώς το κλίμα παραμένει εύθραυστο και ευμετάβλητο.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,82% στις 653,15 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,37 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,05% στις 1.581,47 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,92% στις 853,57 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ένας τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση έκλεισε στα αρνητικά (Coca-Cola -0,7%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΕΛΠΕ (+4,36%), Motor Oil (+4,18%), Jumbo (+3,62%) και ΔΕΗ (+3,04%).

Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε σημαντική ανάσα από τις πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος και σημείωσε άλμα της τάξεως του 3,95% στις 349,63 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 4,08%, τη Eurobank να κλείνει 3,13% υψηλότερα, την Εθνική Τράπεζα στο +5,18% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +3,61%. Σύμφωνα με τη Fast Finance, η κατοχύρωση των 642 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 671 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση τις 657 μονάδες.

Αλλο ένα πολύ ευχάριστο νέο για το Χ.Α. αποτελεί και το νέο ράλι που σημείωσαν τα ελληνι-κά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να καταγράφει βουτιά κατά περισσότερο από 7% και στο 1,12% (μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο, προ πανδημίας), έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα νέα από τις Βρυξέλλες (χωρίς να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις), σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βοήθεια από το QE της ΕΚΤ, στήριξαν χθες την αγορά των ομολόγων της Ευρωζώνης γενικότερα, με όλα τα ομόλογα της περιφέρειας να «βλέπουν» τις αποδόσεις τους να υποχωρούν, ενώ τα ιταλικά, αν και επίσης σημείωσαν σημαντική βελτίωση, συνεχίζουν να παραμένουν πιο ακριβά από τα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή