Οι φόβοι για τα ελληνοτουρκικά προκάλεσαν νέα πτώση στο Χ.Α.

Οι φόβοι για τα ελληνοτουρκικά προκάλεσαν νέα πτώση στο Χ.Α.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πάνω-κάτω ήρθαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και συνέχισης του χαμηλού τζίρου, με την αγορά να αδυνατεί να κρατήσει το ανοδικό μομέντουμ που φάνηκε να καταγράφει στο άνοιγμα και τελικά να κλείνει στα χαμηλά ημέρας και σε χαμηλά διμήνου, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει την κρίσιμη στήριξη των 630 μονάδων. Και όλα αυτά κόντρα στο νέο ράλι που σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα.

Η αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων το Σαββατοκύριακο έδωσε ανάσες στην εγχώρια αγορά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη άνω του 1% και τις τράπεζες να καταγράφουν άλμα του 3%, ωστόσο το σκηνικό άλλαξε άρδην μετά τις 13.00 με το Χ.Α. να «γυρίζει» στα αρνητικά και τους πωλητές να εντείνουν σταδιακά την παρουσία τους.

Το σκηνικό σε ό,τι αφορά τις εντάσεις στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παραμένει εύθραυστο, τουλάχιστον μέχρι να λήξει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX, οπότε η όποια ειδησεογραφία παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές, τη στιγμή που και στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα είναι επιφυλακτικό.

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζονται ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ανησυχίες των αγορών γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, οδηγώντας χθες σε sell-off των μετοχών του ταξιδιωτικού κλάδου στην Ευρώπη.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξη του 1,30% στις 626,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,2 εκατ. ευρώ, με τον «καθαρό» τζίρο να κινείται περίπου στα μισά λόγω του νέου πακέτου 5.992.759 τεμαχίων που διακινήθηκε στη Lamda Development, αξίας 33,56 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,35% στις 1.510,42 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 0,09% στις 827,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτη έκλεισε κατά 1,99% χαμηλότερα και στις 325,29 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,08%, τη Eurobank στο -2,31%, την Εθνική στο -1,87% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,21%.

Τα γεωπολιτικά παίζουν τη σημασία τους και μέχρι τις 2 Αυγούστου υπάρχει ο φόβος για κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Ετσι, το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την πορεία των ξένων αγορών, με τον φόβο τού τι θα συμβεί σε μια σοβαρή διόρθωσή τους να ελλοχεύει. Η ζώνη των 615-620 μονάδων στον Γενικό Δείκτη, όπως σημειώνει, δεν πρέπει να χαθεί καθώς θα ανοίξει μια νέα πτωτική φάση, ενώ μια κατοχύρωση των 667 μονάδων θα οδηγούσε σε ανοδική τάση το Χ.Α.

Από την πλευρά της, η Merit Securities τονίζει πως ο κύκλος της έντασης που άνοιξε με την Τουρκία αυξάνει το ρίσκο χώρας, με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τις μετοχές, τη στιγμή που αυξάνονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα της COVID 19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή