«Αντισώματα» έναντι του κορωνοϊού διαθέτει μία στις τρεις ΜμΕ

«Αντισώματα» έναντι του κορωνοϊού διαθέτει μία στις τρεις ΜμΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχυμένη άμυνα έναντι των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης εμφανίζει μία στις τρεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που διαθέτουν, δηλαδή, κύκλο εργασιών έως μισό εκατ. ευρώ και από 2,5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Eρευνα

Σύμφωνα με την Eρευνα Συγκυρίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας πρώτου εξαμήνου, σε σχέση με την κρίση του 2008, σήμερα το 1/3 των επιχειρήσεων που εμφανίζουν καλές επιδόσεις πωλήσεων, ρευστότητας και κερδοφορίας θα είναι πιο εύκολο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του κορωνοϊού.

Στον αντίποδα, ένα ισοδύναμο ποσοστό επιχειρήσεων βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2008, με συνέπεια να χρειάζεται εντονότερη στήριξη για

την αντιμετώπιση του πλήγματος λόγω της πανδημίας.

Περίπου μία στις δύο μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις είναι σε καλύτερη κατάσταση έναντι του 2008, ενώ ποσοστό 47% των πολύ μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να αντιμετωπίσει εντονότερες δυσκολίες.

Εν γένει, η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης –αντιστοιχεί στο καθαρό ισοζύγιο των απαντήσεων, για μείωση (-100), σταθερότητα (0) και αύξηση (+100)– ο οποίος επανήλθε σε αρνητικό έδαφος ύστερα από πέντε εξάμηνα. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς υποχώρησε στις -8 μονάδες (από +26 μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2019), προσεγγίζοντας τα επίπεδα των προηγούμενων κρίσεων, δηλαδή την έναρξη της ύφεσης το 2009 και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων το 2015.

Επίσης, ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης υποχώρησε κατά 87 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ διαδοχικών εξαμήνων και τη χαμηλότερη επίδοση της δεκαετίας (-45 μονάδες). Πτωτικά κινούνται και οι αναπτυξιακοί στόχοι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς υποχώρησαν στο 37% το πρώτο εξάμηνο του 2020 (από 71% το δεύτερο εξάμηνο του 2019), επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2015.

Λιανεμπόριο

Ο στόχος επιβίωσης λόγω της πανδημίας αυξήθηκε για το 33% από 10% των ΜμΕ σε ένα μόλις εξάμηνο. Το εμπόριο αυτοκινήτων, ο τουρισμός και το λιανεμπόριο είναι οι κλάδοι με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αγώνα επιβίωσης με 57%, 47% και 43%, αντίστοιχα. Αντίθετα, περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι κλάδοι τροφίμων και κατασκευών (ιδιαιτέρως τα δημόσια έργα), όπου λιγότερο από το 1/5 των επιχειρήσεων δηλώνει ως κυρίαρχη μια στρατηγική επιβίωσης για το προσεχές διάστημα.

Σε σύγκριση με την κρίση του 2008, ο τουρισμός, χάρη στη δεκαετία έντονης ανάπτυξης που προηγήθηκε, και ο κλάδος τροφίμων, που διατηρεί την εξαγωγική δυναμική του, έχουν ισχυρότερη άμυνα έναντι του κορωνοϊού.

Αντιθέτως, οι κλάδοι λιανικού εμπορίου, ένδυσης και λοιπής βιομηχανίας εμφανίζονται να διαθέτουν λιγότερο ισχυρές γραμμές άμυνας και θα απαιτήσουν ισχυρότερη στήριξη, καθώς το μερίδιο των επιχειρήσεων που είναι σε χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με το 2008 είναι μεγαλύτερο του 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή