Στην Orange ο κλάδος σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania

Στην Orange ο κλάδος σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαταρκτική συμφωνία για την απόκτηση του κλάδου σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania φέρεται να έχει υπογράψει ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Orange –ο μεγαλύτερος στη Ρουμανία– με το υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τις τελευταίες ημέρες ρουμανικά δημοσιεύματα. Με το μετοχικό κεφάλαιο της Telekom Romania να ελέγχουν με 54,01% ο όμιλος ΟΤΕ και με 45,99% το ρουμανικό Δημόσιο, η φερόμενη συμφωνία μεταξύ Orange και ρουμανικής κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της οποίας το 80% θα ανήκει στον γαλλικό όμιλο και το υπολειπόμενο ποσοστό στο ρουμανικό Δημόσιο.

Ωστόσο, δεδομένου ότι κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη –ούτε στελέχη της ρουμανικής κυβέρνησης που ερωτήθηκαν από Μέσα της χώρας– δεν επιβεβαιώνει επισήμως τη σύναψη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της Orange και του ρουμανικού κράτους, κύκλοι του ΟΤΕ αναφέρουν ότι κατά πάγια πρακτική ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του, εν προκειμένω του 46% της Telekom Romania.

Εάν πάντως η συναλλαγή λάβει χώρα, η απόκτηση της δραστηριότητας σταθερής τηλεφωνίας της Telekom Romania θα επέτρεπε στην Orange να μετατραπεί σε ολοκληρωμένο πάροχο (κινητή, σταθερή και Ιντερνετ), όπως είχε συμβεί με τη Vodafone μετά την εξαγορά της UPC Romania.

Οσον αφορά τον κλάδο κινητής της Telekom Romania, φέρεται ότι θα μπορούσε να περιέλθει σε μεταγενέστερο χρόνο στη ρουμανική Digi (RCS & RDS), σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα, επιτρέποντας στην εταιρεία να διευρύνει τις δραστηριότητές της, που σήμερα αφορούν μόνον υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τα μεγέθη του δεύτερου τριμήνου 2020, η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων μετά από μισθώσεις (Ebitdaal) από τη Ρουμανία διαμορφώθηκε σε 36 εκατ. ευρώ. Κατά τους αναλυτές της J.P. Morgan, η θυγατρική του ΟΤΕ στη γειτονική χώρα είναι θετική από πλευράς ταμειακών ροών και εξακολούθησε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς να παρουσιάζει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης λειτουργικών κερδών. 

Η στρατηγική του ομίλου ΟΤΕ, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς η διοίκησή του υπό τον Μιχάλη Τσαμάζ, είναι η εστίαση στην εγχώρια αγορά με επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, αλλά και η επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το διαδικτυακό στοίχημα, οι υπηρεσίες άυλων συναλλαγών (Cosmote Payments) και διαδικτυακής παραγγελίας φαγητού και καφέ Box, που λειτουργεί από τα τέλη του 2019. Τότε ξεκίνησε και η εμπορική διάθεση της νέας υπηρεσίας «Over the Top» (ΟΤΤ), της streaming πλατφόρμας της Cosmote TV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή