ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τάσεις που επικράτησαν στην τουριστική δραστηριότητα τον Αύγουστο

oi-taseis-poy-epikratisan-stin-toyristiki-drastiriotita-ton-aygoysto-2395085

Η εξέλιξη της τουριστικής δραστηριότητας τον Αύγουστο, ζητήματα εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και η αντιμετώπιση κρουσμάτων COVID-19, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι ασκείται σωστή πολιτική ελέγχων, με αύξηση του ημερήσιου αριθμού των διενεργούμενων τεστ, καθώς σήμερα, όπως ειπώθηκε, γίνονται 16.000 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 8.000 σε συνοριακούς σταθμούς.

Αναφέρθηκε επίσης στη νέα πολιτική της προοδευτικής αύξησης των επιτρεπόμενων επισκεπτών από άλλες χώρες, σε πρώτη φάση με 500 ταξιδιώτες ανά εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε, η ροή ταξιδιωτών παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κατά την εισήγησή του ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς και αποτελεσματικής ενημέρωσης, ειδικά στο ζήτημα της προέλευσης των κρουσμάτων. Όπως τόνισε, τα περισσότερα κρούσματα προκύπτουν από τη μη τήρηση των κανόνων και όχι από τον εισερχόμενο τουρισμό. Γι' αυτό, κατά τον ίδιο, κρίνεται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν όλοι ανεξαιρέτως να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα.

Οι τάσεις στους τουριστικούς προορισμούς

Από την πλευρά τους οι αντιπεριφερειάρχες / εντεταλμένοι εκπρόσωποι – μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ενημέρωσαν τον υπουργό για τις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησαν στη διάρκεια του Αυγούστου οι τουριστικοί προορισμοί στις περιφέρειες της χώρας. Κοινή διαπίστωση, όπως επισημάνθηκε, ήταν ότι:

– υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό,

– προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές

– προτιμήθηκαν επίσης προορισμοί οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με Ι.Χ. αυτοκίνητο

– σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών, παρατηρήθηκε σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, κατά τη συνεδρίαση οι συμμετέχοντες αντήλλαξαν απόψεις περί της κατάστασης στην ελληνική τουριστική αγορά κατά το μήνα Αύγουστο. Τα μέλη του συμβουλίου παρουσίασαν τις σκέψεις τους σχετικά με προτεινόμενες ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την επόμενη περίοδο. Επιπλέον έθεσαν ζητήματα, όπως οι οικονομικές δυσχέρειες των τουριστικών επιχειρήσεων και ο προβληματισμός για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, κυρίως των εποχιακών επιχειρήσεων καταλυμάτων.

Μεταξύ των προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν ήταν και το ενδιαφέρον για δια-περιφερειακές συνεργασίες, με στόχο την ανάδειξη κοινών χαρακτηριστικών.

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πιο δυναμικής και ουσιαστικής ενεργοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, εφεξής, σε κάθε συνεδρίαση θα γίνεται παρουσίαση της προόδου του έργου των ειδικών Επιτροπών τις οποίες έχει δημιουργήσει το υπουργείο. Θα συζητούνται επίσης οι προτεινόμενες πολιτικές και το σχέδιο δράσεων ώστε να αναδεικνύονται οι εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε κατά τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου με την παρουσίαση του έργου και των προτεινόμενων δράσεων της Επιτροπής Γαστρονομικού Τουρισμού από την συντονίστρια Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου ενώ στην επόμενη Συνεδρίαση θα παρουσιαστεί το υπό εξέλιξη έργο και οι προτάσεις της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού.

Η νέα γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου, αφού χαιρέτησε τα μέλη και επιβεβαίωσε το δικό της ενδιαφέρον για μία τακτική και στενή συνεργασία, χρησιμοποιώντας την αναφορά μερικών μελών για τις ανάγκες σε υποδομές και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τρία συνολικά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 72 δισ.: το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επεσήμανε, ακόμη, ότι και για τα τρία χρειάζονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για να ενταχθούν προτεινόμενα έργα και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αναλυτικότερη συζήτηση για τις συνέργειες που απαιτούνται σε επόμενη συνεδρίαση.

Τα μέλη του συμβουλίου ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα «Συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών στη νέα ιστοσελίδα «Visit Greece» (www.visitgreece.gr) του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», η οποία είχε ανακοινωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούλιο. Κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Τουρισμού, μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί και έχουν ήδη αποστείλει υλικό προς τον ΕΟΤ οι εξής Περιφέρειες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιπλέον η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Λεβαδέων. Ο υπουργός παρότρυνε τις περιφερειακές διοικήσεις να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση προκειμένου το αξιοποιούμενο νέο υλικό προβολής που δημιουργείται από την αυτοδιοίκηση, να παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα «Visit Greece».