Νέο αρνητικό ρεκόρ τετραετίας ο τζίρος

Νέο αρνητικό ρεκόρ τετραετίας ο τζίρος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος του κόσμου δεν ήρθε ακόμη… αλλά οι επενδυτές στη Σοφοκλέους συμπεριφέρθηκαν ακριβώς έτσι στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι ρευστοποιήσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις και είναι ενδεικτική η πτώση της τιμής της Εθνικής Τράπεζας, που υποχώρησε σε ποσοστό 3% με μόλις 297.923 μετοχές να διακινούνται συνολικά. O Γενικός Δείκτης κατρακύλησε στις 2.167,45 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,63%, ενώ είχαμε και νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου τετραετίας στα 58,2 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα της συνεδρίασης ήταν τραγική, αφού το σύνολο των επιμέρους κλάδων έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, με τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί σε ποσοστό 1,25% και τον Small Cap 80 να χάνει ποσοστό 2,13%.

H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται ίσως στην πιο δυσμενή θέση την τελευταία τριετία και αφού έχει προηγηθεί ο μεγάλος πτωτικός κύκλος που είχαν δημιουργήσει τα χρηματιστηριακά γεγονότα το καλοκαίρι του 1999. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες καθώς ο Γενικός Δείκτης με χαρακτηριστική ευκολία «σπάει» το ένα επίπεδο στήριξης μετά το άλλο, αφού αδυνατεί η αγορά να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα για να προστατέψει το επίπεδο των 2.200 μονάδων που εθεωρείτο από τα πιο ισχυρά και αναμενόταν η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η πολιτικοποίηση του χρηματιστηρίου, το οποίο για άλλη μία φορά αποτελεί το πεδίο δράσης για τις συγκρούσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, δημιουργεί σοβαρότατο πλήγμα στον θεσμό. H φημολογία έχει ανακηρυχθεί σε κυρίαρχο συστατικό των συνεδριάσεων, με συνέπεια οι επενδυτές να συμπαρασύρονται σε ένα απίστευτο παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Η εικόνα της αγοράς δεν θα αλλάξει όσο δεν υπάρχουν ουσιώδη αποτελέσματα και εξελίξεις από τον χώρο των ιδιωτικοποιήσεων και των επιχειρήσεων. Μόνον οι υγιείς δυνάμεις της αγοράς θα μπορέσουν να δώσουν κατεύθυνση στη Σοφοκλέους. Εντονη ήταν η φημολογία στη χθεσινή συνεδρίαση για μετοχές που επρόκειτο να τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης. Οι φήμες αυτές αφορούσαν τους τίτλους της Stabiltoλόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Ανδρουλιδάκης και η μετοχή του Εμπορικού Δεσμού.

Να σημειωθεί ότι η κοινή μετοχή της Stabiltoέχασε 7,69% με συνολικό όγκο τεμαχίων 1.181.104 μετοχές. H προνομιούχος μετοχή της ANEK κέρδισε 10,90% στη χθεσινή πολύ άσχημη συνεδρίαση, ενώ ακολούθησε η προνομιούχος μετοχή της 3A που είχε άνοδο 10,90%. Ακολούθησαν με άνοδο οι εξής μετοχές: Κορφίλ(π) (+7,73%), Stabilton(π) (+4,84%), Κτήμα Λαζαρίδη (+3,68%), Αλτέρ (+2,62%), Folli Follie (+2,40%), Επίλεκτος(κ) (+2,30%) και Moda Bagno (+2,29%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Κλαουδάτος σε ποσοστό (-10,29%) και ακολούθησε η Περσεύς (-9,66%), η Παρνασσός (-9,52%), η «Ευρωσύμβουλοι» που κατέγραψε πτώση -9,45%, η μετοχή της Δούρος (- 8,91%), η Τεχνοδομή (-8,78%), η MIcroland (-8,44%) και η μετοχή της Alsinco που υποχώρησε σε ποσοστό 8,28%.

Ολοκληρώνοντας, να αναφέρουμε ότι πραγματοποιήθηκαν χθες και δύο προσυμφωνημένες συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα για τη μετοχή της «Θεμελιοδομή» άλλαξαν χέρια 180.000 τεμάχια στην τιμή των 4,04 ευρώ, ενώ είχαμε και ένα πακέτο για την Εθνική Τράπεζα όπου 50.000 μετοχές μεταβιβάστηκαν στην τιμή των 19,70 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή