Φόρος βάσει αγορών και χωρίς ελέγχους στους μικρομεσαίους

Φόρος βάσει αγορών και χωρίς ελέγχους στους μικρομεσαίους

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σύστημα φορολογίας για την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, 700.000 επιχειρήσεις θα φορολογούνται μόνο με βάση τα στοιχεία των αγορών τους και θα απαλλάσσονται από κάθε επιπλέον έλεγχο και διαπραγματεύσεις με τις ΔΟΥ. Από το νέο έτος, 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση το βιβλίο αγορών, η τήρηση του οποίου θα είναι η μοναδική τους υποχρέωση, θα μπορούν να αυτοελέγχονται και να καταβάλλουν έναν ελάχιστο φόρο με τον οποίο θα εξαντλείται η φορολογική τους υποχρέωση, ενώ, παράλληλα, θα απαλλάσσονται από κάθε είδους έλεγχο.

Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με τζίρο έως και 300.000 ευρώ θα φορολογούνται ουσιαστικά βάσει των βιβλίων αγορών, εφαρμόζοντας τους συντελεστές κέρδους, όπου και θα προκύπτουν τα φορολογητέα εισοδήματά τους. Στην περίπτωση που από το αποτέλεσμα δεν προκύπτει υποχρέωση φόρου, οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν παραδώσει τους νέους αυξημένους συντελεστές καθαρού κέρδους που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυξημένοι κατά 10% μεσοσταθμικά θα είναι οι μοναδικοί συντελεστές καθαρού κέρδους που παραδόθηκαν στον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα θέσει την υπογραφή του προκειμένου αυτοί να τεθούν σε ισχύ.

Στο μεταξύ, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η επέκταση σε όλες τις επιχειρήσεις της ρύθμισης της εξαετίας που προβλέπει το κλείσιμο των βιβλίων για τις χρήσεις 1993 – 1998.

Το υπουργείο Οικονομικών για μία ακόμη φορά θα παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κλείσουν τα βιβλία, καταβάλλοντας βέβαια και τους αναλογούντες φόρους που θα προκύψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή