Ρευστοποιούν κέρδη από μετοχές «καταφύγια»

Ρευστοποιούν κέρδη από μετοχές «καταφύγια»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικτή εικόνα παρουσίασαν χθες οι δυτικοευρωπαϊκές αγορές με τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών και της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύονται σημαντικά, ενώ αντιθέτως, εκείνες των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των τροφίμων και ποτών σημείωναν πτώση. Οι τελευταίες, οι οποίες θεωρούνται και μετοχές «καταφύγια», έβαλαν τους επενδυτές στον πειρασμό να ρευστοποιήσουν κέρδη που είχαν αποκομίσει το τελευταίο διάστημα, για να επανατοποθετηθούν σε κλάδους υψηλότερου χρηματιστηριακού κινδύνου, των οποίων οι τιμές των μετοχών θεωρούνται, ωστόσο, ελκυστικές. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το ράλι τιμών των μετοχών, το οποίο από τα μέσα Μαρτίου έχει ωθήσει τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών των δυτικοευρωπαϊκών αγορών σε άνοδο της τάξεως του 30% -κατά μέσο όρο-, θεωρείται ότι χάνει «υποδύναμη», καθώς είναι έντονες οι ανησυχίες για τα αποτελέσματα χρήσεως των εισηγμένων εταιρειών κατά το δεύτερο τρίμηνο. Παράλληλα, νέα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες σκιαγράφησαν για άλλη μια φορά χθες την εικόνα μιας οικονομίας, η οποία οδεύει μεν προς ανάκαμψη, αδυνατεί όμως να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, η δραστηριότητα στην αμερικανική αγορά παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε μεν δραστικά τον Ιούνιο, ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύθηκε τον ίδιο μήνα στο 6,4%, από 6,1% τον Μάιο, και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών. Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν φάνηκαν να πτοούνται ιδιαίτερα πάντως χθες από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα -ή καθόλου στο ορατό μέλλον- νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ.

Οι φαρμακοβιομηχανίες ευνοήθηκαν χθες από τις προσδοκίες ότι η Astrazeneca θα κερδίσει σύντομα την έγκριση των αμερικανικών Αρχών για το νέο σκεύασμά της, που φέρει την ονομασία Crestor, ενώ οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν εκ νέου άνοδο χθες, ευνοημένες από την υποχώρηση του ευρώ το τελευταίο διάστημα. Σημαντική άνοδο, της τάξεως του 4,8% σημείωσε χθες η τιμή της μετοχής της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, η οποία ανακοίνωσε την πώληση θυγατρικής της στη Φλώριδα έναντι 122 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αντιθέτως, η Ryanair είδε χθες τη χρηματιστηριακή αξία της να μειώνεται κατά 6,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι μειώθηκε η πληρότητα των αεροσκαφών της, ενώ επικρατεί η αίσθηση ότι οι μεγάλοι και ακριβότεροι αερομεταφορείς αρχίζουν να ανακτούν έδαφος στην αγορά.

Ο FTSE100 έκλεισε χθες ενισχυμένος κατά 0,45% στις 4.024,8 μονάδες, ο Cac40 με άνοδο 0,42% στις 3.092,09, ενώ λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη ο Xetra Dax υποχωρούσε κατά 0,67% στις 3.219,3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή