Γίνεται πολύ ελκυστικός… με την ακραία συμπεριφορά

Γίνεται πολύ ελκυστικός… με την ακραία συμπεριφορά

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου, επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί ότι περιλαμβάνει τίτλους με ακραία χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Επί συνόλω 20 μετοχών που συνθέτουν τον δείκτη, από την αρχή του χρόνου, οι μισές καταγράφουν άνοδο και οι μισές υποχωρούν.

Στις μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη ξεχωρίζουν οι τίτλοι της Αφοι Κορδέλλου με +193,72% και η Fanco συμφερόντων του Ομίλου Λαναρά με άνοδο +135,29%. Αντίθετα στους τίτλους με τις μεγαλύτερες ζημίες το πρώτο εξάμηνο του 2003, η μετοχή της Προμότα έχει υποστεί απώλειες -71,87%.

H διοίκηση του Χρηματιστηρίου στην προσπάθειά της να αναδείξει τις διαφορετικές ταχύτητες των μετοχών που υπάρχουν εδώ και μήνες στη Σοφοκλέους, δημιούργησε αυτόν τον δείκτη ο οποίος είναι σίγουρα από τους πιο ελκυστικούς, καθώς θα συγκεντρώσει επενδυτές που ενδιαφέρονται για γρήγορα και υψηλά κέρδη, αλλά βέβαια εμπεριέχει τέτοιο ρίσκο που είναι πραγματικά ερώτημα εάν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν οι μικροεπενδυτές.

Με μία πρώτη ανάλυση των 20 μετοχών που δημοσιεύονται στον σχετικό πίνακα, παρακολουθούμε ό,τι αφορά επιχειρήσεις κυρίως της περιφέρειας όπου κατά καιρούς εμφανίζουν έντονες διακυμάνσεις και γι’ αυτό εξάλλου μεταξύ των βασικών όρων για να τοποθετηθεί μία μετοχή σ’ αυτήν τη κατηγορία είναι η συναλλακτική δραστηριότητα. Επίσης μία άλλη παρατήρηση είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι κατά γενική ομολογία οικογενειακές επιχειρήσεις με συγκεντρωμένη την εμπορευσιμότητά τους και οι πρόεδροι των εταιρειών είναι και οι φυσικοί ηγέτες-ιδρυτές τους.

Η εταιρεία Ατέρμων είναι από τις επιχειρήσεις που διακρίνονται στον διαφημιστικό κλάδο, ενώ η μετοχή έμεινε πίσω και δεν ακολούθησε το ξέσπασμα της Σοφοκλέους το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. H Αφοι Κορδέλλου με πολύ καλά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου έχει αποζημιώσει τους μετόχους, αφού οι υπεραξίες που καταγράφουν από τις αρχές της τρέχουσας χρήσης είναι από τις υψηλότερες για το σύνολο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Μία από τις πιο συγκροτημένες επιχειρήσεις η Βάρδας, που δραστηριοποείται επί πολλές δεκαετίες στον κλάδο του έτοιμου ενδύματος, προετοιμάζεται για νέες επενδύσεις στον κλάδο. H μετοχή δείχνει μία σταθερά ανοδική πορεία με βάση εκκίνησης τα 3,50 ευρώ.

Στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας η εικόνα παραμένει απογοητευτική καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει μία εγωιστική τάση των επιχειρηματιών οι οποίοι αρνούνται να συμπράξουν στη δημιουργία δύο το πολύ ισχυρών ομίλων. H μετοχή της Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες έχει υποστεί μεγάλη πτώση στο α΄ εξάμηνο του 2003, ενώ ανάλογη και δυσμενέστερη είναι η κατάσταση και για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η εταιρεία πληροφορικής CPI διαπραγματεύεται με έναν από τους ελκυστικότερους πολλαπλασιαστές κερδοφορίας (p/e) στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. H πορεία της μετοχής είναι αξιοπρεπής και έχει προσφέρει σημαντικά κέρδη προς τους μετόχους που έχουν τοποθετηθεί στον τίτλο.

Για τη Δάριγκ η οικονομική κατάσταση παραμένει θολή. Να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με αφορμή τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία των εργασιών αλλά και τις δικαστικές διενέξεις της Δάριγκ με προμηθεύτρια εταιρεία, έθεσε τη μετοχή υπό καθεστώς επιτήρησης.

Να θυμίσουμε ότι κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε προμηθευτής της εταιρείας στις 12/6/2003, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης μεταβολής της νομικής και πραγματικής κατάστασης στα ακίνητα, μηχανήματα και μεταφορικά μέσα της, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης στις 2/7/2003.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο 2003 διαπραγματεύσεις -οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη- με τις πιστώτριες τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της, προκειμένου να εξευρεθεί συνολική λύση ρύθμισης για την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η μετοχή της Δομικής Κρήτης, χωρίς να εντυπωσιάζει επιχειρηματικά, έχει ακολουθήσει μία ικανοποιητική πορεία με κέρδη σχεδόν 93% στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. H εταιρεία Εικόνα και Ηχος έχει επηρεασθεί όπως και οι υπόλοιπες εμπορικές εταιρείες από την ύφεση που πλήττει τον εμπορικό κόσμο της χώρας μας. H μετοχή διαπραγματεύεται με μία μέση εμπορευσιμότητα της τάξεως των 231,03 χιλιάδων ευρώ.

Η εκδοτική εταιρεία IMAKO έχει πραγματοποιήσει μία άνοδο σχεδόν 41% στο εξάμηνο, ενώ η διοίκηση σχεδιάζει νέες συνεργασίες επιδιώκοντας την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα διεθνών τίτλων του περιοδικού Τύπου. H Informatics έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στη μέση εμπορευσιμότητα μετά τη Sex Form. H εταιρεία βρίσκεται καθημερινά στις επενδυτικές επιλογές και η πορεία του τίτλου μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχημένη καθώς η εξαμηνιαία απόδοση αγγίζει σχεδόν το +85%.

H ΜΕΑΓΑ Holdings έχει μικρές απώλειες στην πορεία της μετοχής, αλλά η απογοήτευση των επενδυτών συνδυάζεται με τη θολή εικόνα στα επιχειρηματικά σχέδια της επιχείρησης, η οποία με άλλο στόχο ξεκίνησε και αλλού οδηγείται.

Η Μπαλάφας Συμμετοχών διαπραγματεύεται με ένα p/e 10, ενώ η πορεία της μετοχής το πρώτο εξάμηνο του 2003 είναι σε αρνητικό έδαφος με απώλειες -33,83%.

Ακόμη χειρότερη είναι η πορεία για την Ντεσπέκ Πολυμέσα με ζημίες για τη μετοχή της τάξης του -59,50 καθώς η εικόνα στον κλάδο της πληροφορικής παραμένει στάσιμη.

Χθες η Προμότα Ελλάς γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές ότι με απόφασή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βουλγαρίας ενέκρινε την εισαγωγή της εταιρείας Promota Bulgaria AD, θυγατρική της Promota Hellas A.E. καθώς και της εταιρείας Promota Aeropark AD, θυγατρικής της Promota International Inc (της εταιρείας της ΠΡΟΜΟΤΑ Ελλάς που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ), στο Χρηματιστήριο Αξιών της Σόφιας με απευθείας εγγραφή των μετοχών που έχουν εκδώσει οι δύο εταιρείες του ομίλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προμότα, οι 2 θυγατρικές θα βρίσκονται στη λίστα των εισηγμένων εταιρειών της Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Σόφιας (BSE) μέσα στο διάστημα των ερχομένων τριών εβδομάδων, μετά την ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών που απαιτούνται από τον νόμο.

Η οργάνωση της εισαγωγής των δύο εταιρειών έγινε από τη συμβουλευτική εταιρεία EuroConsultants AD και τη χρηματιστηριακή EuroCapital Ulpia AD, εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Βουλγαρίας.

Η μετοχή της Rainbow έχει διατηρηθεί σε θετικό έδαφος αν και τα κέρδη είναι μικρά αν συγκριθεί το χρονικό διάστημα που εξετάζουμε. Θετική είναι η εικόνα και για τη Στέλιος Κανάκης με μικρά κέρδη +16,56%. Οι δύο μετοχές της Sex Form και της Spider καταγράφουν βέβαια πτώση στο πρώτο ήμισυ του 2003, αλλά δεν μπορούν να έχουν παράπονο οι μέτοχοι καθώς οι εταιρείες πρωταγωνίστησαν την τελευταία διετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή