H ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση στους πέντε μεγάλους ομίλους

H ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση στους πέντε μεγάλους ομίλους

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σύνολο των τραπεζών που δραστηριοποιείται στη χώρα μας δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό της σε ετήσια βάση να παρακολουθεί εκπαιδευτικά πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακά είτε προγράμματα από πρωτοβουλίες άλλων φορέων (όπως του Ελληνικού Τραπεζικού Ινστιτούτου). Ποιες όμως είναι οι πρωτοβουλίες σε εσωτερικό επίπεδο που έχουν αναλάβει οι πέντε μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι;

Εθνική Τράπεζα: Τα ενδοεπιχειρησιακά εκπαιδευτικά προγράμματα της Εθνικής Τράπεζας, όπως μας ενημερώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Προσωπικού, διεξάγονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και απευθύνονται σε όλο το προσωπικό: στελέχη και υπαλλήλους ανεξάρτητα από ιεραρχικές βαθμίδες και θέση εργασίας. Εστιάζεται κυρίως στις εξής θεματικές ενότητες: πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελατείας, επιχειρηματική, κτηματική και καταναλωτική πίστη, επενδυτικά προϊόντα, νέα μηχανογραφικά συστήματα τραπεζικών εργασιών, συστήματα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ενημέρωση και ξένες γλώσσες.

Το 2002 πραγματοποιήθηκαν για την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση 1.050 προγράμματα στα οποία συμμετείχαν 11.731 άτομα ενώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2003 έχουν προγραμματισθεί 425 με 6.350 περίπου συμμετοχές. Διαθέτοντας παρουσία σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων η Εθνική δίνει τη δυνατότητα εκπαιδευτικής στήριξης στο προσωπικό των καταστημάτων των χωρών αυτών. Το 2002 έγιναν δέκα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν 178 στελέχη.

Η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους της να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πλήρη ή μερική υποτροφία. Την περσινή χρονιά 182 εργαζόμενοι παρακολούθησαν μεταπτυχιακά προγράμματα.

Αlpha Bank: Κορμό του εκπαιδευτικού προγραμματισμού για τους εργαζόμενους της Alpha Bank, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της τράπεζας, είναι τα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Τράπεζας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Λάρισα και στο Ηράκλειο. Από το 2001 η Alpha Bank δίνει έμφαση στην ηλεκτρονική εκπαίδευση (e-learning). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η εκπαίδευση των tellers στο αντικείμενο της πρώτης φάσης διάθεσης των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πραγματοποιήθηκε μόνον με την μέθοδο της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Στο δεύτερο εξάμηνο καθοριστική παράμετρο αποτελεί ο προσανατολισμός στην ενίσχυση των ικανοτήτων των στελεχών που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης ως νέοι διευθυντές και υποδιευθυντές καταστημάτων καθώς και αυτών που θα αναλάβουν θέσεις στις κεντρικές υπηρεσίες με δεδομένη την επιτελούμενη από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος του έτους εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων και στελεχών.

ΕFG Eurobank Ergasias: Ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση στην EFG Eurobank Ergasias ανήλθε το 2002 σε 2,9 εκατ ευρώ. Οργανώθηκαν 825 εκπαιδευτικά προγράμματα με 13.360 συμμετοχές.

Η Τράπεζα σε συνεργασία με το Athens Laboratory of Business Administratio(ALBA) από φέτος έχει ξεκινήσει και εσωτερικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, διετούς διάρκειας, με στόχο την απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων για τις εναλλακτικές μεθόδους ανάπτυξης και διάθεσης προϊόντων υπηρεσιών και τεχνολογιών στο χρηματοοικονομικό τομέα. Στο πρώτο πρόγραμμα συμμετέχουν 33 στελέχη της τράπεζας, τα οποία επελέγησαν με ακαδημαϊκά και αξιοκρατικά κριτήρια ανεξαρτήτως βαθμολογικής κλίμακας και ηλικίας. Η διδασκαλία γίνεται από καθηγητές του INSEAD, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, του ALBA και άλλων πανεπιστημίων.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της EFG Eurobank Ergasias Θεανώ Ζαμπέλλα η μετεκπαίδευση του προσωπικού όλων των βαθμίδων τόσο της τράπεζας όσο και των θυγατρικών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής της για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στην πελατεία της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στο διεθνές τραπεζικό περιβάλλον.

Εmporiki Bank: H Emporiki Bank, όπως αναφέρει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της Τράπεζας Νικόλαος Μαλικούτης, την τρέχουσα χρονική περίοδο δίνει έμφαση στην εκπαίδευση των προσωπικού των καταστημάτων που θα εντάσσονται σταδιακά στο πρόγραμμα μετασχηματισμού και αναδιοργάνωσης της τράπεζας με την ονομασία «Πήγασος», το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση του μεριδίου και των εσόδων από την λιανική τραπεζική. Στόχος όπως επισημαίνει ο κ. Μαλικούτης είναι οι υπάλληλοι να αναβαθμιστούν σε διαχειριστές της σχέσης με τον πελάτη. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του δυναμικού των 45 πρώτων καταστημάτων που εντάσσονται στο «Πήγασος».

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στο Εκπαιδευτικό κέντρο της Τράπεζας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη ενώ έχει ξεκινήσει και η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για τους μη πτυχιούχους υπαλλήλους της Emporiki Bank δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης διετούς προγράμματος πλήρους απασχόλησης σε σύγχρονα τραπεζικά θέματα. Η εκπαίδευση παρέχεται από την θυγατρική εταιρεία της Emporiki Bank «Τραπεζική Ανάπτυξη και Ερευνα ΑΕ» ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κάλυψη εξόδων και στους εργαζόμενους που έχουν ήδη πτυχίο.

Τράπεζα Πειραιώς: Στην Τράπεζα Πειραιώς το τρέχον έτος, όπως μας ενημερώνει η διευθύντρια Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Προσωπικού Ευτυχία Κασελάκη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 204 εκπαιδευτικά προγράμματα με 2.497 συμμετοχές. Το 35% των ωρών εκπαίδευσης αφορούσε την ανάπτυξη ικανοτήτων πώλησης και γνώσης προϊόντων και υπηρεσιών της τράπεζας, το 34% στην ανάπτυξη χρηματοοικονομικών γνώσεων, το 12% στην ανάπτυξη των ικανοτήτων ποιοτικής εξυπηρέτησης πελατείας, το 9% στην ανάπτυξη διοικητικών ικανοτήτων, το 8% στην ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και το 1% στην ενίσχυση γνώσεων στα μηχανογραφικά συστήματα. Το 2002 πραγματοποιήθηκαν 413 προγράμματα με 5.790 συμμετοχές.

Η Τράπεζα Πειραιώς, αναφέρει η κ. Κασελάκη καλύπτει μέχρι και το 100% του κόστους συμμετοχής των εργαζομένων σε μεταπτυχιακά προγράμματα με βασική προϋπόθεση τη διενέργεια του προγράμματος εντός Ελλάδος και εκτός ωρών εργασίας καθώς και άλλα κριτήρια όπως η συνάφεια του αντικειμένου με το αντικείμενο εργασίας κλπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή