Αυστηρότερα κριτήρια για εισαγωγές και εξαγορές

Αυστηρότερα κριτήρια για εισαγωγές και εξαγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο αυστηρά κριτήρια για την εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο και τις εξαγορές εταιρειών επεξεργάζεται μεταξύ άλλων το X.A., στο πλαίσιο του νέου κανονισμού λειτουργίας (ένεκα ιδιωτικοποίησης) και των νέων αλλαγών της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Οπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του X.A. κ. Παν. Αλεξάκης, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εξετάζει την περίοδο αυτή την επιβολή πρόσθετων ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων για την εισαγωγή εταιρειών στο X.A., καθώς μεταβιβάζεται, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Βουλή, η αρμοδιότητα της εξέτασης και της έγκρισης των Ενημερωτικών Δελτίων, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Βασικό κριτήριο των νέων πρωτοβουλιών είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφού με οδηγία που προωθεί η E.E. εισάγεται το «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο» για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον μετά την έγκριση της εθνικής αρχής κεφαλαιαγοράς θα μπορούν να εισάγουν τις μετοχές τους σε όποιο χρηματιστήριο της E.E. επιθυμούν.

Δηλαδή η έγκριση των Ενημερωτικών Δελτίων από την E.K. θα αποτελεί ταυτόχρονα διαβατήριο για την εισαγωγή των εταιρειών και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο περί ίδρυσης και εποπτείας χρηματιστηρίων, η E.K. αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα της εξέτασης των οικονομικών στοιχείων που περιέχονται στα ενημερωτικά δελτία και κατ’ επέκταση το δικαίωμα έγκρισης για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

Από την πλευρά του το X.A. με τα νέα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που επεξεργάζεται, σκοπεύει ουσιαστικά να ανεβάσει τον πήχυ, καθιστώντας αυστηρότερες τις προϋποθέσιες που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιες εταιρείες, προκειμένου να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση. Πάντως, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξάκης, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες και έως ότου ολοκληρωθεί η νέα χρηματιστηριακή νομοθεσία, ο έλεγχος των στοιχείων και η εξέταση των Ενημερωτικών Δελτίων των προς εισαγωγή εταιρειών θα παραμείνει στο Χ.Α.

Παράλληλα το X.A. σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο προτάσεων για τροποποιήσεις του βασικού χρηματιστηριακού νόμου 2190/20, που αφορούν τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, τα προγράμματα stock options κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, το X.A. προβληματίζεται αν οι σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων πρέπει να έχουν αυξημένη απαρτία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να θέσει πρόσθετους περιορισμούς στην εισαγωγή εταιρειών μέσω «οχήματος», επισημαίνοντας την ευθύνη των αναδόχων.

Παράλληλα, εξετάζεται ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τα stock options που θα εξασφαλίζει την αγορά και το σύνολο των μετόχων, δεδομένου ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ ελαστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή