Ο ΔΗΚΤΗΣ

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρυφή «λίστα» λιστέρια…

Για όσους δεν κατάλαβαν, ο εκνευρισμός της προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Χρ. Παπανικολάου -που την οδήγησε στο να περιλούσει με χυδαίους χαρακτηρισμούς τους δημοσιογράφους-, όταν πληροφορήθηκε ότι δημοσιοποιήθηκε το θέμα με τη φέτα, ήταν γιατί αναφέρθηκε το όνομα της εταιρείας (σ.σ. Κολιός)! Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου δεν είναι σωστό να εκθέτουμε τις εταιρείες… Για την ιστορία να σας πούμε οτι λιστέρια εντοπίσθηκε από τον ΕΦΕΤ και σε έτοιμα φαγητά… Σε ποια περιοχή της Ελλάδας και σε ποια καταστήματα, μόνον ο ΕΦΕΤ ξέρει…

«Θανατηφόρο» σχόλιο

Στέλεχος του ΕΦΕΤ ενημερώνει κυβερνητικό παράγοντα για το θέμα της φέτας που εντοπίσθηκε με λιστέρια στη Νορβηγία και μεταξύ άλλων λέει και το εξής εκπληκτικό: «Δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, απλά οι Νορβηγοί είναι εξαιρετικά αυστηροί σε θέματα ποιότητας». Και το σχόλιο του παράγοντα λίγες ώρες αργότερα σε φιλικό πηγαδάκι «θανατηφόρο»: «Ωραία.. άμα είναι έτσι η κατάσταση να τα στέλνουμε όλα στη Νορβηγία και άμα περνάνε τότε να τα τρώμε και μεις»…

Συγκρατημένες τιμές…

Λόγω και εποχής συγκρατημένες εμφανίζονται οι τιμές χονδρικής των κρεάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών καταγράφηκαν οριακές μεταβολές από -1,67% έως 1,61% στις μεσοσταθμικές τιμές το μήνα Ιούνιο έναντι του Μαΐου, με εξαίρεση τα αρνιά Βουλγαρίας, τα οποία είχαν περιορισμένη ζήτηση και διατέθηκαν ακριβότερα κατά 15,11%. H συνολική ποσότητα των κρεάτων που διακινήθηκε από την Κεντρική Αγορά τον Ιούνιο ανήλθε σε 2.152.920 κιλά από 2.422.877 κιλά τον Μάιο και το 60% αφορούσε σε χοιρινά εξωτερικού (1.270.702 κιλά).

…Ασυγκράτητες τιμές!

Εκεί όπου πραγματικά η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ακρίβεια έχει πλέον ξεφύγει εντελώς, είναι ο τομέας των υπηρεσιών, βλέπε εστιατόρια, καφέ, πάρκινγκ κ.τ.λ. Στην πλειονότητα μιλάμε για περιπτώσεις καταστημάτων που οι τιμές δεν δικαιολογούνται ούτε από το σέρβις ούτε από την αισθητική ή την ποιότητα του ίδιου του χώρου… Χαρακτηριστική περίπτωση: κατάστημα στην Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή όπου π.χ. το σαγανάκι με κατεψυγμένη γαρίδα παρακαλώ -ζεσταμένο κλασικά στο φούρνο μικροκυμάτων- τιμάται προς 12,50 ευρώ (!) ή 4.259 δρχ. E, εντάξει και προ ευρώ ήταν ανεβασμένη η εν λόγω περιοχή αλλά οι τιμές ήταν φυσιολογικές και υπήρχε ισορροπία στη σχέση ποιότητας γενικότερα και τιμής… Για τα πάρκινγκ να μη το συζητήσουμε καλύτερα, 5 ευρώ (1.704 δρχ.) την πρώτη ώρα και είστε και τυχεροί… Δυστυχώς δεν είναι μόνον τα οπωροκηπευτικά, κ. Κουλούρη…

Νέο έργο η «Εμπεδος»

Ενα ακόμη ολυμπιακό έργο ανέλαβε η εισηγμένη εταιρεία «Εμπεδος». Πρόκειται για την τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών στον Αγιο Ανδρέα Αττικής, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ολυμπιακής φιλοξενίας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 10,9 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την τοποθέτηση προσωρινών κατασκευών (λυόμενων ή μεταφερόμενων) στις περιοχές των καταλυμάτων (παιδικές κατασκηνώσεις) των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Αστυνομίας και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στον Αγιο Ανδρέα Αττικής. Συνολικά θα τοποθετηθούν στις 4 κατασκηνώσεις 609 οικήματα, δυναμικότητας 1.260 κλινών.

Παν μέτρον άριστον…

Το sale and leaseback είναι γνωστό ότι αποτελεί εργαλείο για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων των εταιρειών, ενώ παράλληλα προσφέρει και τη δυνατότητα άμεσης εξασφάλισης ρευστότητας χωρίς την απώλεια του ακινήτου. Ωστόσο, μετά τον ενθουσιασμό που επέφερε η απόφαση για την απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης για ακίνητα επί των οποίων σύμβαση sale and leaseback, όλο και δυναμώνουν οι φωνές για προσοχή. Ετσι, ενώ η σύναψη τέτοιων συμβάσεων αυξάνει σημαντικά τα μεγέθη των εταιρειών leasing και τονώνει την εικόνα του κλάδου γενικότερα, ελοχεύουν πολλοί κίνδυνοι ώστε αυτές οι να «μετατραπούν» σε επισφαλείς. Ετσι, αρκετές εταιρείες «ψιλοκοσκινίζουν» τους πελάτες και συχνά αρνούνται τη χρηματοδότηση ακινήτων, των οποίων οι ιδιοκτήτες εμφανίζουν στοιχεία ή ακόμη και πιθανότητες αδυναμίας να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή. Πάντως, στη λύση του sale and leaseback στράφηκε και η Τασόγλου με την Εμπορική Leasing, για τις κτιριακές της εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής.

Ακίνητα: αναβολή ν/σ

Αν και οι συζητήσεις στην ΚΕΔΚΕ συνεχίζονται για την απλοποίηση των φόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν τούτοις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο πριν από τις εκλογές. Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών φοβούνται τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, διότι γνωρίζουν καλά ότι κάθε αλλαγή που επέρχεται στη φορολογία των ακινήτων δημιουργεί αναστάτωση στους εμπλεκόμενους με την κτηματαγορά (κατασκευαστές, μεσίτες, ιδιοκτήτες κ.λπ.). Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε μετατέθηκε εκ νέου η σύνταξη του νομοσχεδίου για τα ακίνητα μετά τις εθνικές εκλογές, αφού το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά του ψηφοφόρους. Δεν ξεχνούν στο υπουργείο Οικονομικών όσα τράβηξαν τον Μάρτιο του 2000 με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπου είχαν αυξηθεί υπέρμετρα οι τιμές των ακινήτων, καθώς επίσης δεν ξεχνούν τις προσφυγές των δημάρχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι κατήγγειλαν τις τεράστιες αυξήσεις. O κ. Χριστοδουλάκης είχε αναγκαστεί τότε να μαζέψει δυο τρεις φορές όσα είχε ανακοινώσει και εν τέλει να υποχωρήσει μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Διερευνά η Ρradera

Την προοπτική αγοράς του ψυχαγωγικού κέντρου Veso Mare της Ελλ. Τεχνοδομικής στην Πάτρα, αλλά και της εμπορικής στοάς στο Carrefour, επί της Λεωφόρου Π. Ράλλη διερεύνησε πρόσφατα η Pradera, ένα από τα λιγοστά ξένα επενδυτικά κεφάλαια, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς έχει αποκτήσει το Village Park του Ρέντη. Οπως ανέφεραν, όμως, ανώτατα στελέχη της Pradera, η πολιτική των επενδύσεών του fund, αφορά μεγαλύτερα σε όγκο εμπορικά κέντρα. Αυτός είναι και ο λόγος που η Pradera φέρεται να έχει αποκλείσει την περίπτωση, να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του νέου ψυχαγωγικού κέντρου της Ελλ. Τεχνοδομικής στο Ιλιον. Στόχος της εταιρείας, όσον αφορά την Ελλάδα, είναι να έχει στο χαρτοφυλάκιο δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα, μεγέθους άνω των 30.000 τ.μ., αφού αυτά είναι σε θέση να προσδώσουν βαρύτητα στο συνολικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Pradera είναι ιδιοκτήτης 18 σε λειτουργία και υπό κατασκευή εμπορικών κέντρων σε όλην την Ευρώπη και ιδίως στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή