O κλάδος τρόφιμα – ποτά έτοιμος πάλι για ηχηρά deals

O κλάδος τρόφιμα – ποτά έτοιμος πάλι για ηχηρά deals

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών, όχι μόνο στο στενό πλαίσιο της ελληνικής αγοράς. Οι κατά γενική παραδοχή δυναμικές εταιρείες του κλάδου, σχεδιάζουν σειρά επιχειρηματικών ενεργειών με στόχο την ενδυνάμωση των μεγεθών τους και την περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης τους. Ενέργειες που σε ένα μεγάλο μέρος φαίνεται να περνούν μέσα από εξαγορές και στρατηγικές συμμαχίες. Δεν είναι λίγοι, δε, εκείνοι που υποστηρίζουν πως πλέον έχει έρθει η ώρα, ο κλάδος να «δώσει» και πάλι ηχηρά deals, ανάλογα εκείνων της Τρία Εψιλον με τη CCB ή της ΔΕΛΤΑ με τη Goody’s.

Εξάλλου ο κλάδος χρηματιστηριακά έχει μετρήσει μέχρι σήμερα τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με άλλους τομείς όπως π.χ. πληροφορική. Και αυτό έχει την εξήγησή του. Διεθνώς οι μετοχές των τροφίμων δείχνουν να υποεκτιμούν τόσο την άνοδο όσο και την πτώση των αγορών. Ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των «αμυντικών» μετοχών που εξακολουθούν να πουλάνε -έστω και λίγο- ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης. H φύση του αντικειμένου των εταιρειών είναι τέτοια που η ύφεση ή η κρίση δεν τις αγγίζει τόσο έντονα όσο άλλες. Το φαγητό και ό,τι έχει σχέση με αυτό, είναι το τελευταίο που θα περιορίσουν οι καταναλωτές. Ταυτόχρονα ως αμυντικές, δε θεωρούνται «σέξι» μετοχές σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας και χρηματιστηριακής άνοιξης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει παράγων της αγοράς. Παράλληλα όπως στην πράξη έχει αποδειχθεί, λίγες είναι οι μετοχές των εταιρειών τροφίμων και ποτών που αποδεικνύονται ευάλωτες σε εξαγγελίες ή καταγράφουν «κούρσες» που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν εύκολα από τη φύση και την προοπτική των εργασιών τους.

Τους τελευταίους μήνες τους εμπλεκομένους με τη χρηματιστηριακή αγορά, φαίνεται να τους ανησυχεί έντονα η έρπουσα φημολογία που φέρει τις εισηγμένες-θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων να οδηγούνται εκτός XA. Φημολογία που έχει τη βάση της στην τακτική που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού, να έχουν μόνον τη μετοχή της μητρικής εταιρείας στα μεγάλα χρηματιστήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σοκολατοποιίας Παυλίδης που στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της μητρικής Kraft οδηγήθηκε έπειτα από 26 χρόνια συνεχούς διαπραγμάτευσης εκτός ταμπλό. Πάντως τόσο από την πλευρά της Ελαΐς (Unilever) αλλά και της Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος (Delhaize) που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των «ανησυχιών» και «σεναρίων» δεν επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον μια τέτοια προοπτική.

Coca Cola Τρία Εψιλον

Ο μεγάλος-πολυεθνικός πλέον-παίκτης στην αγορά των τροφίμων και ποτών, η Coca Cola Τρία Εψιλον, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται σε τρία χρηματιστήρια, φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την επιθετική πολιτική στον τομέα των μη αλκοολούχων ποτών μέσω νέων εξαγορών. Κινήσεις που θα υλοποιηθούν -όπως άλλωστε γίνεται μέχρι σήμερα- από κοινού με την The Coca Cola Company.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξαγορά του πολωνικού εμφιαλωτηρίου μεταλλικού νερού Multivita, ιδιοκτησίας της εταιρείας Maspex.

H Chipita

Μετά την «αποδέσμευση» από όλες τις θυγατρικές, η δραστηριότητα των οποίων δε συνδέονταν ευθέως με το βασικό της αντικείμενο, η Chipita εξακολουθεί να παραμένει προσανατολισμένη στις αγορές του εξωτερικού.

Στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης δεν σχεδιάζει τη δημιουργία άλλου εργοστασίου (παραγωγική δραστηριότητα έχει στην Πορτογαλία) και θα στηρίξει την ανάπτυξή της στις εξαγωγές από την Ελλάδα. Στην Ανατολική Ευρώπη ο αριθμός των τεσσάρων εργοστασίων που διαθέτει θεωρείται ικανοποιητικός και εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου μόνον για την αγορά της Σερβίας. Για τις αγορές εκτός Ευρώπης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέσω joint ventures με ισχυρούς ντόπιους παράγοντες με μειοψηφικά πακέτα.

Ομιλος Elbisco

O όμιλος της Elbisco προς το παρόν φαίνεται να επιχειρεί την «αφομοίωση» των κινήσεων που την τελευταία διετία υλοποίησε και αναφέρονται στην απόκτηση της Zito Luks στα Σκόπια και τη σύσταση της Herberica στην Ισπανία.

Παράλληλα όμως φέρεται διατεθειμένος να αξιοποιήσει την όποια συμφέρουσα ευκαιρία συνεργασίας παρουσιασθεί εντός ή εκτός συνόρων. Ταυτόχρονα ώς το 2005 σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ. O όμιλος, ο οποίος εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα του στρατηγικού συνεργάτη, μεγάλη εξαγορά στην Ελλάδα έχει να κάνει από το 1988. Τότε που εξαγόρασε διαδοχικά, την Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων, την αρτοβιομηχανία Elite και την ΕΒΓΑ.

Ομιλος Νίκας

Ο όμιλος Νίκας στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω ποιοτικών πωλήσεων στις αγορές με υψηλή ανάπτυξη και κερδοφορία και σε επενδύσεις που πληρούν την ποιότητα και την υψηλή κερδοφορία. Οι εργασίες του μέσω συνεργασιών και εξαγορών έχουν επεκταθεί από τα αλλαντικά, στο νωπό κρέας, τα τυροκομικά αλλά και το ελαιόλαδο. H έτερη εταιρεία του κλάδου Creta Farm, την τελευταία τριετία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εξαγορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου της και όχι μόνο. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος και αλλαντικών που εισήχθη στο XA το 2000, έχοντας από τότε κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην αγορά.

Ελαΐς

Την πρώτη και μόνη μέχρι στιγμής εξαγορά στην ιστορία της, η Ελαΐς την πραγματοποίησε το 1998/1999 όταν απέκτησε τον κλάδο τοματικών προϊόντων της Μέλισσα-Κίκιζας. Το βάρος των προσπαθειών της εταιρείας, με τις αξιοζήλευτες επιδόσεις, πέφτει στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων στους βασικούς τομείς των δραστηριοτήτων της. Από τον ευρύτερο κλάδο του τομέα των τροφίμων και ποτών, το ενδιαφέρον έχει κερδίσει και η αγορά της μαζικής εστίασης όπου πλην της Goody’s, ραγδαία ανάπτυξη έχουν γνωρίσει τα τελευταία χρόνια η Everest -στον όμιλο της οποίας έχει ενταχθεί και η Olympic Catering- και η Γρηγόρης Μικρογεύματα. Κατά καιρούς στο φως έρχονταν διάφορα σενάρια περί σχηματισμού ενός νέου ισχυρού πόλου ή η ένταξη πότε της Γρηγόρης και πότε της Everest σε μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα δείξει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή