Επιφυλακτικότητα, αναμονή και αναζήτηση κατεύθυνσης

Επιφυλακτικότητα, αναμονή και αναζήτηση κατεύθυνσης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηαναλογία ανοδικών προς πτωτικών συνεδριάσεων για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, διαμορφώθηκε σε 1 προς 4, αλλά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης αφενός διατήρησε την επαφή του με τις 2.000 μονάδες και αφετέρου σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό +1,59%.

H επιφυλακτικότητα, η αναμονή και η αναζήτηση κατεύθυνσης ήταν τα τρία βασικά στοιχεία της επενδυτικής πολιτικής που εφάρμοσαν γι’ αυτήν την εβδομάδα οι εγχώριοι επενδυτές. H εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, μετά το ανοδικό ράλυ του τελευταίου διμήνου Μαΐου-Ιουνίου, προσπαθεί να αφομοιώσει τα επίπεδα των 2.000 μονάδων. H επιτυχής κάλυψη της δημόσιας εγγραφής του ΟΠΑΠ στέρησε από τη Σοφοκλέους ρευστότητα, αλλά ενίσχυσε τη ζήτηση μετοχών του οργανισμού τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές. H γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στον χρηματιστηριακό κόσμο είναι ότι στους περισσότερους κλάδους της Σοφοκλέους, υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς η αφύπνιση των επιχειρήσεων είναι δεδομένη έπειτα από μια στείρα διετία, όπου κυριάρχησε η ύφεση και η αναβολή επενδυτικών σχεδίων. O διεθνής ανταγωνισμός, η «γέννηση» νέων επιχειρηματικών σχημάτων αλλά και το ενδιαφέρον ξένων Ομίλων για ελληνικές επιχειρήσεις που εκδηλώνεται μέσα από δημόσιες προσφορές εξαγοράς, έχει δώσει άλλο χρώμα στην άνευρη και υποτονική Σοφοκλέους. Οι μικροεπενδυτές μπορεί μέχρι σήμερα να μη μετέχουν ενεργά στην καθημεριή συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν επανακάμψει, ζητώντας πληροφορίες για ορισμένο αριθμό και ιδιαίτερα για τις πιο δημοφιλείς της περιφέρειας.

Το επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας μας αναμένεται να αναδιαταθχεί σημαντικά, καθώς η επικράτηση των ισχυρών Ομίλων σε όλους τους κλάδους είναι αναπόφευκτη. Το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς θα γίνει με οδυνηρό τρόπο για αρκετές εταιρείες αλλά είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο «ωφέλιμος επιχειρηματικός χρόνος» μειώνεται αισθητά όσο πλησιάζουμε προς την Ολυμπιάδα του 2004. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, επικράτησε ήπια διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. O Γενικός Δείκτης έχανε μέχρι και 1%, δέκα λεπτά πριν από τη λήξη των συναλλαγών. Τελικά έκλεισε με απώλειες -0,67% στις 1.977,66 μονάδες, ενώ 99 μετοχές είχαν άνοδο και 219 υποχώρησαν. H αξία των συναλλαγών ήταν αισθητά μειωμένη συγκριτικά με τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας και διαμορφώθηκε στα 131 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα που άλλαξαν χέρια αφορούσαν τις εξής μετοχές: OTE 61.250X9,80, Γερμανός 72.610X14,70, 50.000X14,60, ΟΠΑΠ 100.000X9,80, 100.000X9,80 και 75.000X9,80.

H κοινή μετοχή της 3A είχε κέρδη 17,99%, η προνομιούχος 3A ακολούθησε με άνοδο +17,31%, η Ζάμπα +13,67%, η προνομιούχος Αλυσίδα +11,81%, η Αφοι Κορδέλλου +11,65% και η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων +10,83%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της SexForm -8,19%, η Informatics -8,06%, κοινή μετοχή της ΒΙΣ -7,375, η Τεγόπουλος -7,30% και η μετοχή της CPI με απώλειες -7,09%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή