Συγχωνεύονται EEEX – Πειραιώς Επενδυτική

Συγχωνεύονται EEEX – Πειραιώς Επενδυτική

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκε χθες η συγχώνευση της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με την Πειραιώς Επενδυτική από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών. H συγχώνευση θα γίνει με την απορρόφηση της Πειραιώς AEEX από την Ελληνική Χαρτοφυλακίου με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των δύο εταιρειών, σύμφωνα με τους ισολογισμούς μετασχηματισμού της 31/12/2002

Κάθε μέτοχος της απορροφώσας εταιρείας (Ελληνική Ετ. Επ. Χαρτοφυλακίου) θα ανταλλάσσει μία κοινή μετοχή ονομαστικής αξίας 3,00 ευρώ με μία νεοεκδιδόμενη κοινή ανώνυμη μετοχή ονομαστικής αξίας 3,13 ευρώ.

Αντίστοιχα κάθε μέτοχος της απορροφώμενης (Πειραιώς Επενδυτική) θα ανταλλάσσει μία μετοχή ονομαστικής αξίας 2,64 ευρώ με 0,7426688534 νεοεκδιδόμενης κοινής ανώνυμης μετοχής ονομαστικής αξίας 3,13 ευρώ.

Μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, δημιουργείται η μεγαλύτερη σε μέγεθος μεταξύ των 23 επενδυτικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η «νέα» EEEX θα διαθέτει Ιδια Κεφάλαια συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, καθώς και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο της αγοράς, δίνοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια και να εκμεταλλευτεί αποδοτικότερα τις παρουσιαζόμενες επενδυτικές δυνατότητες.

Παράλληλα θα επιτευχθούν άμεσα σημαντικές οικονομίες κλίμακος μέσα από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2003, για την Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, έκλεισε με κέρδη 5,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Τα συνολικά έσοδα της περιόδου ήταν 8,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 88% προήλθε από μετοχικές θέσεις (αγοραπωλησίες χρεογράφων και μερίσματα) και το 12% από τόκους ομόλογων και καταθέσεων.

Σύμφωνα με στελέχη της EEEX το αποτέλεσμα αυτό ήταν η συνέπεια αφενός της διατήρησης σταθερών επιλογών και ποσοστών επένδυσης σε επιλεγμένους μετοχικούς τίτλους, σε όλη τη διάρκεια της χρηματιστηριακής κάμψης και αφετέρου της αξιοποίησης των διαθεσίμων κεφαλαίων, στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που κινήθηκαν οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές στους πρώτους μήνες του 2003.

Οι βασικές στρατηγικές επιλογές της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της εταιρείας δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά στο Α΄ εξάμηνο 2003. Οι μετοχικοί τίτλοι συνολικά αντιπροσώπευαν το 73,5% και τα ομόλογα – διαθέσιμα το 26,5% του χαρτοφυλακίου στα τέλη Ιουνίου, έναντι 71,1% και 28,9% αντίστοιχα στις 31.12.2002.

Στις 30.6.2003 η εταιρεία εμφάνιζε μία από τις υψηλότερες αποδόσεις της εσωτερικής αξίας της μετοχής της στον κλάδο, με θετική μεταβολή από την αρχή του έτους της τάξης του 6,9%, ωστόσο, η απόδοση αυτή είναι χαμηλότερη του Γενικού Δείκτη (+8,2%).

Οι μεγαλύτερες θέσεις στις 30/6/2003 ήταν σε μετοχές των εταιρειών Coca-Cola, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, VODAFONE-PANAFON, Folli-Follie, ΟΠΑΠ, Cosmote, Εθνική Τράπεζα, Α-Β Βασιλόπουλος, Τιτάν και ETBAbank.

H Πειραιώς Επενδυτική έκλεισε το εξάμηνο με κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου της διαμορφώθηκε στο 5,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή