«Μασούτης»: συγχωνεύσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εξυγίανση των εταιρειών που εξαγόρασε η «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σούπερ Μάρκετ», εικόνα που αποτιμάται στους ισολογισμούς του 2002, η διοίκηση του ομίλου προχωρεί σε συγχωνεύσεις, με στόχο τις οικονομίες κλίμακος. Σε πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου η απορρόφηση της ΑΦΟΙ Μπίσκα ΑΒΕΕ από την Αλφα-Δέλτα Α.Ε., ενώ μετά το κλείσιμο της χρήσης 2003 θα αποφασισθεί αν η τελευταία θα απορροφηθεί από τη μητρική εταιρεία. Σήμερα στον όμιλο συμπεριλαμβάνονται, η μητρική, Μασούτης Α.Ε., η Αλφα-Δέλτα Α.Ε. και η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. Σούπερ Μάρκετ Δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα παραμείνει ανεξάρτητη. Η εταιρεία έχει πιστοποιηθεί πρόσφατα με ΙSΟ 9001:2000 από την TUV. Η διοίκηση του ομίλου δεν αποκλείει και νέες εξαγορές. «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτήν τη στιγμή, αλλά η αγορά της Βορείου Ελλάδος διαθέτει αξιόλογες μικρές εταιρείες που θα μας ενδιέφεραν», λέει στην Οικονομική «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου Δ. Μασούτης. Ο ίδιος άλλωστε εκτιμά ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου επιδέχεται και άλλες κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Κατά το 2002 οι εξαγορασθείσες ΑΦΟΙ Μπίσκα και Αλφα Δέλτα επανήλθαν σε κερδοφόρα τροχιά, ενισχύοντας αποφασιστικά τα μεγέθη του ομίλου. Ενδεικτικά, οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 402,300 εκατ. ευρώ έναντι 315,389 εκατ. ευρώ του 2001, με κέρδη προ φόρων 10,432 εκατ. ευρώ έναντι 5,462 εκατ. ευρώ. Η εξυγίανση επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της διακοπής της λειτουργίας καταστημάτων με ζημιογόνα λειτουργία, αλλά και με περικοπές λειτουργικών εξόδων. Πέρυσι η ΑΦΟΙ Μπίσκα είχε πωλήσεις 90,671 εκατ. ευρώ με κέρδη 1,250 εκατ. ευρώ και η Αλφα-Δέλτα τζίρο 58,880 εκατ. ευρώ με κέρδη 1,525 εκατ. ευρώ.

Η μητρική είχε πωλήσεις 271,982 εκατ. ευρώ με κέρδη 8,703 εκατ. ευρώ. Στο α΄ εξάμηνο ο τζίρος της «Μασούτης» αυξήθηκε κατά 10,23%, της ΑΦΟΙ Μπίσκα κατά 6,36% και της Αλφα-Δέλτα κατά 14,16%. Σε επίπεδο ομίλου η αύξηση των πωλήσεων υπολογίζεται σε 10,10%. Για το σύνολο του 2003 αναμένεται ενοποιημένος τζίρος της τάξης των 485 εκατ. ευρώ, με κέρδη περί τα 18 εκατ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο έπαυσε πλέον να ενδιαφέρει τη διοίκηση της «Μασούτης», αν και έχει καταθέσει σχετική αίτηση. «Είναι προτιμότερο να αντλείς κεφάλαια από τις τράπεζες παρά από το Χ.Α., έτσι όπως εμφανίζεται», θα πει ο κ. Μασούτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή