H δημόσια εγγραφή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς 23-25 Ιουλίου

H δημόσια εγγραφή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς 23-25 Ιουλίου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 23 έως και τις 25 Ιουλίου του 2003 θα διαρκέσει η Δημόσια Εγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς A.E. (ΟΛΠ A.E.) στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου με κύριους αναδόχους τις τράπεζες Αγροτική και Eurobank Εrgasias.

Με δημόσια εγγραφή θα διατεθούν 6.072.000 κοινές ονομαστικές μετοχές σε σύνολο μετοχών εισαγωγής στο X.A. 25.000.000, ενώ με ιδιωτική τοποθέτηση θα διατεθούν 330.000 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου.

Μπόνους για διακράτηση

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην «Αίγλη» Ζαππείου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ A.E. κ. Σωτήρης θεοφάνης, ο πωλητής – μέτοχος θα διανείμει σε κάθε ιδιώτη μη θεσμικό επενδυτή που θα αποκτήσει μετοχές κατά τη δημόσια εγγραφή ή και την ιδιωτική τοποθέτηση μια μετοχή κυριότητάς του για κάθε δέκα μετοχές που αυτοί διακρατούν για περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία καταχώρισης της μεταβίβασης των μετοχών στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών και μέχρι συνολικού αριθμού διακοσίων δωρεάν μετοχών ανά επενδυτή.

Για το 2002, ο κύκλος εργασιών ήταν 130,8 εκατομμύρια ευρώ, το λειτουργικό αποτέλεσμα, προ αποσβέσεων, ήταν 33 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν 30,1 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2003, κατά τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΠ A.E. κ. Σωτήρη Θεοφάνη, προσδοκώνται κέρδη προ φόρων ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την περίοδο 2003 – 2007 το επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΛΠ A.E. ανέρχεται σε 429 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα για την αύξηση δυναμικότητας, υποδομής και εξοπλισμού του ΣΕΜΠΟ θα επενδυθούν 152 εκατομμύρια ευρώ, για τη βελτίωση των υποδομών στο car – terminal 14,2 εκατομύρια ευρώ, για έργα στο Κεντρικό επιβατικό λιμάνι 17 εκατομμύρια ευρώ, για λειτουργική αναβάθμιση του ναυπηγικού τομέα 4 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή ολυμπιακών έργων 24,1 εκατομμύρια ευρώ, για βελτιώσεις υποδομής 39,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΟΛΠ A.E. θα επενδυθούν συνολικά 178,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς απασχολεί 1.709 εργαζόμενους και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας με εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 5.000 στρεμμάτων. Είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα 50 μεγαλύτερα στον κόσμο, ενώ κατέχει την 47η θέση παγκοσμίως και την 5η θέση στη Μεσόγειο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Επίσης, βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και στην τρίτη παγκοσμίως εξυπηρετώντας ετησίως άνω των 20 εκατομυρίων επιβατών. Στο λιμάνι του Πειραιά ετησίως καταγράφονται 28.000 αφίξεις πλοίων, διακινούνται πάνω από 1,4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (Teu’s), 321 χιλιάδες αυτοκίνητα, 3,4 εκατομμύρια μετρικοί τόννοι γενικού φορτίου, και 1,2 εκατομμύρια τόννοι χύδην φορτίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Πασχαλίδης ανέφερε ότι μετά την επιτυχημένη πορεία του ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο, «τη σκυτάλη παίρνει το λιμάνι του Πειραιά» και τα στοιχεία που περιγράφουν το προφίλ της εισαγωγής της εταιρείας αποτελούν εγγύηση για πετυχημένη πορεία.

Πάντως, να σημειωθεί ότι, άγνωστο γιατί, δεν προβλέπεται η χορήγηση πακέτου μετοχών στον δήμο Πειραιώς που φιλοξενεί το λιμάνι και τις λειτουργίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή