O ΔΗΚΤΗΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποσχέσεις Φλωρίδη βρήκαν τον N. Φαρμάκη

Λαγούς με πετραχήλια φαίνεται ότι είχε τάξει σε όλη την κυβέρνηση ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών και νυν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Το ομολόγησε με παράπονο ο νέος υφυπουργός Νίκος Φαρμάκης, σε δείπνο που παρέθεσε η ηγεσία του υπουργείου στους οικονομικούς συντάκτες. «Ποτέ δεν περίμενα ότι μέσα σε μία εβδομάδα θα μιλούσα και θα μάλωνα έτσι με 15 συναδέλφους μου υπουργούς», είπε ο κ. Φαρμάκης. Ολοι τού τηλεφώνησαν για να του ζητήσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό -πρόσθετες δηλαδή δαπάνες για τα υπουργεία τους-, τις οποίες είχε υποσχεθεί αφειδώς, όπως προκύπτει, ο προκάτοχός του κ. Φλωρίδης. Και ας είχε, ο εν λόγω υπουργός, υπερβεί κατά 40% τις προϋπολογισθέντες δαπάνες το πρώτο τετράμηνο του έτους. Από την τσέπη του τα έβαζε… Ακόμη και από την Αρχιεπισκοπή πήραν τον σημερινό υφυπουργό και του ‘λέγαν του ανθρώπου «γιατί το κάνεις αυτό, άλλα μας έλεγε ο Φλωρίδης». Να δείτε -έλεγε στους δημοσιογράφους- τρεις ή τέσσερις υπουργοί που απομένουν ακόμη, θα με πάρουν τηλέφωνο την άλλη εβδομάδα! Και ο κ. Φλωρίδης άραγε;

Σορμπέ πριν από το κρέας

Τα άλλα εντυπωσιακά που σημείωσα την Τετάρτη το βράδυ στην κορυφή του Λυκαβηττού, ήταν, πρώτον, ότι ο αμφιτρύων Νίκος Χριστοδουλάκης εμφανίσθηκε στο δείπνο με μία ώρα και τρία τέταρτα καθυστέρηση! Νομίζω ότι αυτό μπορεί να θεωρείται ενδεχομένως σούπερ εκσυγχρονιστικό, αλλά με απόλυτη βεβαιότητα ακόμη δεν θεωρείται ευγενικό! Δεύτερον, μεγάλη εντύπωση μου έκανε γιατί ο μετρ επέλεξε να προσφέρει το σορμπέ μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πιάτου που ήταν κρέας! Οσο και εάν προσπάθησα δεν βρήκα εξήγηση. Ηταν απλώς μια εντυπωσιακή πρωτοτυπία. Τρίτον, δεν μου προξένησε εντύπωση ότι ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας εμφανίστηκε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, λίγο πριν από το τέλος της ωραίας βραδιάς. O κ. Πάχτας λέγεται ότι δουλεύει πολύ…

Τι θα γίνει με τη Seafarm;

Εντονότατη φημολογία, ότι καταρρέει η προσπάθεια συγχώνευσης της Σελόντα με τη Seafarm Ionian, αναπτύχθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, τότε η δεύτερη ενδέχεται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της πτωχευτικής διαδικασίας από πλευράς των πιστωτών της. Οι χθεσινές φήμες ήθελαν την πλειοψηφία των πιστωτριών τραπεζών να αρνούνται τη χρηματοδότηση των σχεδίων της διοίκησης της Seafarm. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη διέξοδος την οποία θα αναζητήσει η εταιρεία, θα είναι στις ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας που προσφέρουν «προστασία» από τους πιστωτές. Ενδεικτικό, πάντως, είναι ότι ο τίτλος της Seafarm Ιoniaυποχώρησε χθες κατά 14,81%, ενώ εκείνη της Σελόντα κατά 4,76%, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις όταν και οι δύο τίτλοι κατέγραφαν σημαντικά κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, την περαμένη Τετάρτη, η Seafarm αναλύει πως, αν δεν συναινέσουν τελικά οι τράπεζες, τότε η εταιρεία θα βρεθεί σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση.

Η διαμάχη των Σκοπίων

Σε ανακοίνωσή της η Mamidoil Jetoil τονίζει πως με χθεσινή απόφαση το Εφετείο του Λονδίνου δικαίωσε οριστικά τη Mamidoil Jetoil A.E., στην απαίτηση που έχει από τα Διυλιστήρια των Σκοπίων (OKTA), τα οποία ελέγχονται από τα Ελληνικά Πετρέλαια. H απόφαση προβλέπει την καταβολή ενός υψηλού ποσού αποζημίωσης, το οποίο πρέπει να καταβάλουν τα OKTA. Από τα Ελληνικά Πετρέλαια διευκρινίσθηκε ότι η δικαστική διαμάχη αφορούσε ουσιαστικά την κυβέρνηση των Σκοπίων και δεν βαρύνει μέσω των OKTA τα ΕΛ.ΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή