Οι επιχειρηματίες των ΒΙΠΕ κινούνται για τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης

Οι επιχειρηματίες των ΒΙΠΕ κινούνται για τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρότυπο της Βιομηχανικής Περιοχής Σταυροχωρίου, στο Κιλκίς, κινούνται οι εγκατεστημένοι επιχειρηματίες τριών ΒΙΠΕ της χώρας.

Οι επιχειρηματίες των ΒΙΠΕ, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και στην Κόρινθο έχουν κινήσει ήδη τις διαδικασίες για τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης, όπως πρώτη έπραξε με επιτυχία η ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς από το 1999. Η εταιρεία «Διαχείριση Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς (ΔΙΒΙΠΕΚ) Α.Ε.» ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με μετόχους το 90% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή και με στόχο την πραγματοποίηση υποδομών και άλλων έργων για την εξυπηρέτηση των μονάδων αλλά και των εργαζομένων σε αυτήν. Η ΒΙΠΕ Κιλκίς ήταν η πρώτη περιοχή της χώρας, που «αποσχίσθηκε» από τη διοίκηση της ΕΤΒΑ και έχει χρηματοδοτήσει αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια των μετόχων – επιχειρηματιών μια σειρά απαραίτητων έργων και υποδομών, όπως η λειτουργία επί 24ώρου βάσεως security, βρεφονηπιακό σταθμό, πλήρες εξοπλισμένο ιατρείο, ενώ στα επόμενα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων (είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την ΕΚΟ-ΕΛΔΑ), ίδρυση Πυροσβεστικού Σταθμού, καθώς και εστιατορίου. Είναι σημαντικό, επίσης, όπως είπε στην Οικονομική «Κ» ο διευθυντής της ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε. Βασ. Τριανταφυλλίδης, ότι οι κοινόχρηστες δαπάνες μειώθηκαν κατά 20%, μετά την ανάληψη της διαχείρισης από την εταιρεία. Ηδη, η διοίκηση τη ΔΙΒΙΠΕΚ έχει καταθέσει αίτηση στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Α.Ε. για την επέκταση της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου, καθώς υπάρχουν αιτήσεις για εγκατάσταση και νέων μονάδων. Είχε προηγηθεί μία ακόμη επέκταση κατά 500 στρ. που προστέθηκαν στα αρχικά 1.000 στρ. της ΒΙΠΕ. Σήμερα στο Σταυροχώρι είναι εγκατεστημένες 45 συνολικά επιχειρήσεις.

Ανάλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες και στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, με έκταση περί τα 10.000 στρ. και 600 εγκατεστημένες επιχειρήσεις, που απασχολούν 30.000 εργαζομένους και ιδιοκτήτες. Παράλληλα, αναπτύσσεται ραγδαία και στα εναπομείναντα αδιάθετα 1.300 στρ. της περιοχής υπάρχουν αιτήσεις για εγκατάσταση 150 επιχειρήσεων. Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να συγκληθεί ιδρυτική σύσκεψη των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο φορέα διαχείρισης, με την υποστήριξη του τοπικού Συνδέσμου Επενδυτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ηδη, για το σκοπό αυτό καταρτίζεται και Business Plan. Με την οριστικοποίηση του σχήματος θα υποβληθεί αίτηση για έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν κινήσει και οι επιχειρηματίες των ΒΙΠΕ στη Λάρισα και στην Κόρινθο, οι οποίοι μάλιστα είχαν πρόσφατες συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΙΒΙΠΕΚ Α.Ε., προκειμένου να «μεταλαμπαδεύσουν» τη σχετική τεχνογνωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή