Ο ΔΗΚΤΗΣ

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O καφές του Κουλούρη…

Οταν του είπαν ότι ο καφές λίγο ακόμη και θα στοιχίζει όσο ένα ουίσκι σε ένα μέσο μπαρ, έδειξε να αμφιβάλει. Λίγα λεπτά αργότερα είπε ότι δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα, καθώς την ίδια τιμή έχει ο καφές και… στο Παρίσι. Λίγα λεπτά αργότερα αφού κατάλαβε ότι η σύγκριση ήταν μάλλον ατυχής, το μάζεψε κομψά και την επόμενη ημέρα έδωσε το μήνυμα να πέσει πάραυτα στα 2,5 ευρώ… Ποιος; E, μα ο κ. Κουλούρης φυσικά…

…Το κουλούρι του φτωχού και…

Από το περιβάλλον του λέγεται ότι έως τις 3 Αυγούστου δε θα αφήσει λαϊκή για λαϊκή που να μην επισκεφθεί «διότι η κυβέρνηση είναι κοντά στη νοικοκυρά»… Οι πληροφορίες ότι το μπαράζ επισκέψεων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις διαφορές της τσακώνικης μελιτζάνας από τη φλάσκα ή για το πώς ξεχωρίζουμε ένα αγγούρι από ένα κολοκυθάκι ελέγχονται ως ανακριβείς.

…Τα φάρμακα της κυβέρνησης!

Και καλά με τα οπωροκηπευτικά και τους καφέδες, με το μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα φάρμακα, τι θα κάνει άραγε ο Κίμωνας; Οπου να ‘ναι θα πρέπει να βγει νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και οι εγχώριοι παραγωγοί πιέζουν για ανατιμήσεις σε σκευάσματα που είτε εξάγονται διά της παράλληλης οδού κατά κόρον είτε πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη και από τη φθηνότερη της Ευρώπης. Την αναπροσαρμογή προς τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης -δεδομένων και των νομοθετικών ρυθμίσεων- δε μπορούν να την αποφύγουν και το θέμα είναι πόσο χρόνο θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ακόμη…

Απείχε η MITICA από τη γ.σ.

Χωρίς τη συμμετοχή των εκπροσώπων της κυπριακής εταιρείας MITICA LIMITED, η οποία είχε υποβάλλει και το σχετικό αίτημα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η επαναληπτική γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία εξέλεξε και νέο διοικητικό συμβούλιο για την πενταετία 2003 – 2008.

H Mitica, όπως ήδη είχε ανακοινώσει, απείχε από την επαναληπτική γενική συνέλευση, επικαλούμενη ότι «στην τακτική γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Πίστης την 27η-6-03, η διοίκηση της εταιρείας έδειξε έλλειψη διάθεσης να παράξει τα οικονομικά στοιχεία που ζητήθηκαν και να αποδεχθεί με ρεαλισμό την πραγματικότητα αποδυνάμωσης του δικτύου πωλήσεων. Στην επαναληπτική γενική συνέλευση της Πέμπτης ο κ. Χρ. Γεωργακόπουλος μίλησε για θετικά αποτελέσματα της εταιρείας στο α΄ εξάμηνο και «θεαματική ανοδική στροφή» στους τομείς παραγωγής, σημειώνοντας ότι η θετική απόκλιση της παραγωγής σε σχέση με τον προϋπολογισμό του α΄ εξαμήνου ανέρχεται σε 11%… Το νέο διοικητικό συμβούλιο που εξέλεξε η γενική συνέλευση αποτελείται από τους Χρ. Γεωργακόπουλο, K. Τσόκα, N. Χαλκιόπουλο και Ερ. Σαρπ ως εκτελεστικά μέλη και τους Γ. Διαμαντόπουλο, B. Τσιφλικιώτη και Θ. Κωνσταντινίδη (μη εκτελεστικά μέλη).

Παράγραφος με ενδιαφέρον

Βρήκαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περικοπή στο ενημερωτικό δελτίο της Technical Olympic USA (TOUSA), θυγατρικής της Τεχνική Ολυμπιακή στις ΗΠΑ. H τελευταία πρόκειται να διαθέσει περί τα δύο εκατ. μετοχές της TOUSA, περιορίζοντας το ποσοστό της, αλλά αυτό δεν είναι η σημαντικότερη είδηση. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο η TOUSA έχει συμφωνήσει με την Τεχνική Ολυμπιακή έτσι ώστε η τελευταία να αγοράζει για λογαριασμό της υλικά και εξοπλισμό και στη συνέχεια να της τον μεταπωλεί σε τιμή κόστους. Με βάση τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Τεχνική Ολυμπιακή πώλησε πέρσι στη θυγατρική της υλικά συνολικής αξίας 191,6 εκατ. δολαρίων, ενώ στη χρήση 2001 τα υλικά που πωλήθηκαν αντιστοιχούσαν σε 342,6 εκατ. δολάρια και το 2000 σε 70,5 εκατ. δολάρια.

Σε αναζήτηση «στόχων»

Στην αναζήτηση των… επόμενων μετοχών, αυτών δηλαδή που θα κλέψουν τη μάχη των αποδόσεων στο ταμπλό βρίσκονται διαχειριστές και ιδιώτες επενδυτές. H αιφνίδια θερινή αφύπνιση της Σοφοκλέους έχει ανεβάσει την ψυχολογία και έχει δημιουργήσει (πάλι) δίψα για γρήγορα κέρδη με τους κινδύνους φυσικά που κρύβουν αυτές οι κερδοσκοπικές κινήσεις. Με τις αποτιμήσεις να έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες εβδομάδες τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στους κλάδους που έχουν μείνει πίσω. O OTE για παράδειγμα που πριν από ένα χρόνο (και σε ανάλογα επίπεδα δείκτη) ήταν στα 15 ευρώ. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει προσελκύει ολοένα και περισσότερους. Οσο για τα πουλέν δεν είναι άλλα από τους κλάδους των κατασκευών και της πληροφορικής. Οι μεν κατασκευαστικές δεν έχουν κάνει τίποτα ενώ οι μετοχές των εταιρειών πληροφορικής έχουν χάσει τόσο έδαφος που δίκαια αποτελούν ένα καλό στοίχημα!

Η Μοda Bagno στη Θεσσαλονίκη

Νέο εκθεσιακό χώρο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να δημιουργήσει η Μοda Bagno. O χώρος συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ. θα είναι ιδιόκτητος και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες αγοράς του ακινήτου θα ολοκληρωθούν εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Leaseback και παλαιά ακίνητα…

Τα έσοδα και το μερίδιο αγοράς επί των ιδιωτικών επενδύσεων, λόγω της διάδοσης του sale and leaseback μάλλον δεν επιβεβαιώθηκε. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που ήλπιζαν πέρυσι τέτοιο καιρό οι εταιρείες leasing, καθώς μπορεί τελικά να ψηφίστηκε η απαλλαγή του Φόρου Μεταβίβασης για ακίνητα επί των οποίων πραγματοποιείται σύμβαση sale and lease back, ωστόσο ισχύει η φορολόγηση της υπεραξίας των ακινήτων. Αυτό ως γεγονός δεν καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό προϊόν, παρά μόνον σε ακίνητα ηλικίας πολύ λίγων ετών, ενώ αποφεύγεται ως μη συμφέρον για ακίνητα παλιά τα οποία έχουν σημαντική υπεραξία. Πάντως, οι εταιρείες του κλάδου προσπαθούν με συνέπεια για μια νέα ρύθμιση που θα κάνει το leaseback πραγματικά ελκυστικό.

Leasing και τουριστικά

Η καθίζηση της τουριστικής αγοράς επηρεάζει και τον κλάδο του leasing, καθώς πολλές εταιρείες απέβλεπαν σε κέρδη και έσοδα από τη χρηματοδοτική μίσθωση των τουριστικών λεωφορείων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου του leasing, πέρυσι πραγματοποίησαν αρκετές τέτοιες συμβάσεις, ενώ φέτος η αγορά είναι απολύτως «παγωμένη» γι’ αυτούς. Σε αυτό, προστίθεται και το γεγονός ότι πλέον η πρόταση που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ, δεν είναι συμφέρουσα συγκριτικά με εκείνη των τραπεζών, δεδομένου ότι μέσω leasing δεν επιστρέφεται το ΦΠΑ, ενώ παρακρατείται και η κυριότητα του οχήματος μέχρι την εξόφλησή του, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του τραπεζικού δανείου…

Χαλούμι στο «μενού» της ΔΕΛΤΑ

Και χαλούμι θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα σε λίγο καιρό το «μενού» της ΔΕΛΤΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει έρθει σε επαφή και με τους δύο παραγωγούς χαλουμιού στην Κύπρο και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει εισπράξει το πολυπόθητο «ναι», πλην όμως εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να καμφθούν οι αντιστάσεις… Πάντως, μέσω των εξαγορών που έχει ήδη πραγματοποιήσει στην Κύπρο, έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία. Μέσω της Charalambides Dairies και της Α&Σ Στεφανίδης κατέχει την πρώτη θέση στο γάλα και τα σοκολατούχα ροφήματα και διατηρεί σημαντικά μερίδια στις αγορές γιαουρτιού, παγωτού και κατεψυγμένων τροφίμων…

Αποκτά πλειοψηφίες

Πλειοψηφικά πακέτα σε εταιρείες – καταστήματα που βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» της και παρουσιάζουν ικανοποιητική κερδοφορία αλλά και προοπτικές ανάπτυξης, αποκτάει η Everest. Στο πλαίσο αυτό εξαγόρασε έναντι 313,5 χιλ. ευρώ το 67% της Χολαργός Ανώνυμη Εταιρεία Ειδών Διατροφής. H εν λόγω εταιρεία διαχειρίζεται κατάστημα Everest, στο οποίο η Everest Συμμετοχών και Επενδύσεων δεν είχε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.

Κυρίαρχος η Tasty

H αγορά των αλμυρών σνακ (βλέπε πατατάκια και συναφή) δεν πέφτει, πλην όμως το μερίδιο του ηγέτη (βλέπε Tasty) συνεχώς διευρύνεται. Οξύμωρο; Οχι, απλά η πολυεθνική «κλέβει» μερίδια από τους άλλους παίκτες της αγοράς ως αποτέλεσμα των έντονων προωθητικών ενεργειών που υλοποιεί και των συνεχών επαναλανσαρισμάτων. Πλέον έχει καταστεί απόλυτος κυρίαρχος αυτής της αγοράς, έλεγε παράγοντας της αγοράς. H Chipita συντηρεί τη θέση της στον κλάδο και η Τσακίρης παραμένει στάσιμη… Με μια καλή προσφορά η Plias, όπου ανήκει, μάλλον δεν θα έλεγε όχι…

Αναστάσιος Χωμενίδης

Η είσοδος της ETA στο XA θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ακόμη ισχυρότερη παρουσία της στο τουριστικό γίγνεσθαι, πιστεύει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα κ. Χωμενίδης, ο οποίος εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν υπολογίζεται ότι θα κινηθούν στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ. Δεν απέκλεισε δε, μετά την εισαγωγή της στο XA να ακολουθήσουν μια σειρά από εξαγορές που στόχο θα έχουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εργασιών της. Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ETA για ολυμπιακά ακίνητα που μπορούν να τύχουν τουριστικής εκμετάλλευσης όπως π.χ. οι εγκαταστάσεις στον Αγιο Κοσμά. Παράλληλα επισημαίνει ότι στόχος της εταιρείας είναι οι μέχρι σήμερα άνω των 400 εκατ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύσθηκαν να δεκαπλασιασθούν ώς το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή