Αποτελεσματικό «φίλτρο» ο δείκτης P/BV

Αποτελεσματικό «φίλτρο» ο δείκτης P/BV

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαιρινό ράλι της Σοφοκλέους μπορεί να άλλαξε άρδην την εικόνα των αποτιμήσεων, οδηγώντας πολλές μετοχές αμφίβολης ποιότητας σε… αμφίβολα επίπεδα τιμών, ωστόσο το 1/3 των μετοχών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε τιμή μικρότερη της λογιστικής τους αξίας.

Επιπλέον, περίπου 200 μετοχές διαπραγματεύονται με χρηματιστηριακή αξία που είναι είτε ανάλογη είτε μικρότερη της λογιστικής τους αξίας. O ελκυστικός δείκτης Price/BookValue (τιμή προς λογιστική αξία) παρά την μεγάλη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.

Η άνοδος βέβαια έχει δημιουργήσει και υπερβολές. Πολλές μετοχές έχουν αποκομίσει κέρδη που μπορούν να αποδοθούν μόνο σε κεκτημένη ταχύτητα. Επί τις ουσίας δεν υπάρχει καμία επιχειρηματική εξέλιξη που να δικαιολογεί τους υπερδιπλασιαμούς των αποτιμήσεων που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πολλοί διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων επισημαίνουν τους κινδύνους που δημιουργούνται από τις υπερβολές που σχηματίζονται κάνοντας λόγο για νέες φούσκες και για τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς εγκλωβισμένων.

Από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, υπογραμμίζοντας ότι ο δείκτης P/BV αποτελεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» εντοπισμού υπερτιμημένων ή υποτιμημένων μετοχών.

Ωστόσο, ο λόγος της κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια δεν πρέπει να αποτελέσει ένα είδος επενδυτικού τυφλοσούρτη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι εξαιρετικά χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις -που οδηγούν σε χαμηλό λόγο ως προς την λογιστική αξία- δεν είναι παρά αποτέλεσμα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές εισηγμένες εταιρείες. H χαμηλή χρηματιστηριακή αξία σε σχέση με τη λογιστική αξία δεν αποτελεί απαραίτητα επενδυτική ευκαιρία: οι αγορές «τιμωρούν» με χαμηλές αποτιμήσεις εταιρείες που είτε χαρακτηρίζονται προβληματικές, είτε θεωρούνται ότι δεν εμφανίζουν θετικές προοπτικές, είτε εκτιμούν ότι το management δεν είναι αποδοτικό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα «ψιλά» γράμματα των ισολογισμών. Συχνά – πυκνά οι παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που εμφανίζουν ορισμένες εταιρείες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των μετοχών που διαπραγματεύονται με ελκυστικό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία περιλαμβάνονται ορισμένες από τις πλέον προβληματικές επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Εταιρειών που αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων, συρρίκνωση δραστηριοτήτων, υπερδανεισμό ή ακόμα και το φάσμα της επιβίωσης φιγουράρουν μεταξύ των εταιρειών με τον ελκυστικότερο δείκτη P/BV: Ξιφίας, Ιντεάλ, Plias, Κεράνης, Stabilton, SeaFarm Ionian, Intersat, Εργάς, Μιωϊκές Γραμμές, Datamedia, Παρνασσός, Τεχνοδομή, ANEK ή ΝΕΛ κ.ά. είναι μερικές μόνο από αυτές.

Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλός δείκτης P/BV προδίδει… «κρυφές» αξίες. Ισχυρές κεφαλαιακά εταιρείες που βρίσκονται σε αναπτυξιακή πορεία και που παραμένουν σε χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικές περιπτώσεις. Εταιρείες όπως η Lavipharm, η ΕΓΕΚ, η ΓΕΚ, η ΕΥΔΑΠ, η Albio, η Μηχανική, η Εδραση – Ψαλλίδας, ο Σαράντης, τα Κλωστήρια Ναούσης, η Altec, η Δέλτα Συμμετοχών, η Παντεχνική, η ΕΛΒΑΛ, ο Μυτιληναίος, ο Πουλιάδης, η Alpha Leasing, ο ΟΛΘ, η Πετρόλα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η ΔΕΗ, η Καθημερινή A.E. και η Θεμελιοδομή είναι ορισμένες από αυτές.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερες από 100 μετοχές διαπραγματεύονται με χρηματιστηριακή αξία υπερδιπλάσια της λογιστικής τους αξίας. Μεταξύ αυτών η ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ, η DIONIC, η PC SYSTEMS, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, η ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, τα ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ, ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ, η UNIBRAIN, η LOGICDATA, η SPACE HELLAS, η ΕΘΝΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ο ΚΑΝΑΚΗΣ, η ΙΚΤΙΝΟΣ, ο ΓΚΑΛΗΣ, η COMPUCON, η, RAINBOW, η ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, η MULTIRAMA κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή