Εντονότερη διείσδυση επιδιώκει η AM

Εντονότερη διείσδυση επιδιώκει η AM

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότερη παρουσία στην ελληνική αγορά επιδιώκει η AM, δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή εταιρεία Real Estate Development στην Ευρώπη. H AM δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά μέσω της θυγατρικής ΑΜ Development Greece (μετονομασία της MDC Creece)

Η ΑΜ θεωρεί την ελληνική αγορά πρόσφορη για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα των εμπορικών κέντρων και ήδη διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξής της σε επιλεγμένα σημεία μεγάλων ελληνικών πόλεων. Ο κ. Nico Veldhuis, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΜ και υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Νότια Ευρώπη, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του ομίλου στην Πορτογαλία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Διαβλέπουμε σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης σύγχρονων εμπορικών κέντρων υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα, καθώς και ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για συμμετοχή σε έργα τέτοιου είδους. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα για να εξελιχθεί σε βάση διεθνών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Μεσόγειο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί μια νέα δυναμική για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Προϋπόθεση, όμως, για την προσέλκυση των διεθνών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ανάμεσα σε άλλα και η δυνατότητα εξεύρεσης κτιριακών εγκαταστάσεων υψηλής ποιότητας και αισθητικής».

Η εκδήλωση της ΑΜ πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία διότι όπως εκτιμούν στελέχη της η εκεί αγορά παρουσιάζει πολλές αναλογίες με την ελληνική.

Η ΑΜ προήλθε από τη συγχώνευση της ΑΜ AMSTELLAND, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας Real Estate Development στην Ευρώπη, εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, και της ολλανδικής MDC Development, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης εμπορικών κέντρων και γραφειακών εγκαταστάσεων με 23 χρόνια εξειδικευμένης εμπειρίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Το 2002 είχε κύκλο εργασιών 847 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε 550 εργαζόμενους σε 9 χώρες. Στον τομέα των εμπορικών κέντρων και των γραφειακών εγκαταστάσεων, η ΑΜ δραστηριοποιείται σήμερα σε 9 χώρες, με χαρτοφυλάκιο για την ανάπτυξη 40.000 οικιστικών μονάδων και διαμερισμάτων. Συνολικά έχει εξασφαλίσει θέσεις για την ανάπτυξη άνω των 2.000.000 τ.μ. χώρων γραφείων και καταστημάτων.

Στην Πορτογαλία, η ΑΜ έχει ήδη αναπτύξει 5 εμπορικά κέντρα – τα Chiado (10.000 τ.μ.), Almada (75.000 τ.μ.), Montijo (40.000 τ.μ), Aveiro (17.000 τ.μ.) και Faro (45.000 τ.μ.).

Σήμερα αναπτύσσει νέα εμπορικά κέντρα στις πόλεις Viseu και Madeira, ένα πάρκο γραφείων που καλείται Arquipaque II, και το Metropolis, ένα έργο μικτής χρήσης δίπλα στο στάδιο Sporting της Λισσαβώνας.

Στελέχη της εταιρείας τόνισαν ότι η ανάπτυξη του Forum Almada δημιούργησε 4.000 θέσεις εργασίας στη γύρω περιοχή, ενώ η συνολική επένδυση για το Forum Almada ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ.

Το μοντέλο ανάπτυξης των εμπορικών κέντρων είναι το εξής: η ΑΜ επιλέγει την κατάλληλη τοποθεσία, σχεδιάζει το εμπορικό κέντρο, διαμορφώνει τα σχέδια κατασκευής, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και επιβλέπει την κατασκευή σε συνεργασία με τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες. Επίσης, αναλαμβάνει την ενοικίαση των χώρων καταστημάτων και γραφείων, ενώ δημιουργεί και στελεχώνει ειδική εταιρεία διαχείρισης του εμπορικού κέντρου με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας, συντήρησης και καθαριότητας. Στη συνέχεια, το σύνολο πωλείται σε διεθνείς επενδυτές (χρηματοοικονομικοί οίκοι, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) οι περισσότεροι από τους οποίους επενδύουν συστηματικά στα project της ΑΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή