Θέλει κάτι νέο για να διατηρήσει τη δυναμική του

Θέλει κάτι νέο για να διατηρήσει τη δυναμική του

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφανή είναι τα σημάδια κόπωσης στη Σοφοκλέους. Χθες και παρά τη σημαντική άνοδο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε υποτονικά και μετά βίας έκλεισε με οριακά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.079,57 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 0,14%, ενώ οι συναλλαγές συρρικνώθηκαν στα 167,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από αυτές, 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν μετακινήσεις πακέτων. Μετά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων είναι φανερό ότι πλέον η αγορά χρειάζεται κάτι καινούργιο για να μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική της.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά και βρέθηκε το πρώτο ημίωρο στις 2.055 μονάδες, σημείο που αποτέλεσε και το χαμηλότερο της ημέρας. Από εκεί και πέρα σημειώθηκε κάποια αντίδραση, η οποία οδήγησε το δείκτη μέχρι τις 2.089 μονάδες. Απουσία σοβαρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, ο Γενικός Δείκτης έχασε τα μικρά κέρδη και τελικά έκλεισε περίπου αμετάβλητος. Χθες, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην Εθνική Τράπεζα και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της αγοράς. H επίδοση της ETE (+14% η αύξηση των κερδών) ήταν σημαντικά υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε για άλλη μια ημέρα η μετοχή του ΟΠΑΠ με συναλλαγές αξίας 17,5 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η Γερμανός με 11,5 εκατ. ευρώ (τα 7,4 εκατ. ευρώ ήταν μετακινήσεις πακέτων), η Εθνική Τράπεζα με 9,5 εκατ. ευρώ, η Γενική με 8,99 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ με 5,9 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασε ο δείκτης των κατασκευαστικών εταιρειών που ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,86% και ακολούθησαν οι κλωστοϋφαντουργίες με 1,16%, οι εταιρείες βασικών μετάλλων με 1,12% και οι εταιρείες λιανικού εμπορίου με κέρδη 0,6%.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς με -1% και ακολούθησαν οι εταιρείες συμμετοχών με -0,90% και οι εταιρείες λύσεων πληροφορικής με -0,84%.

Συγκινήσεις προσέφερε η μετοχή της Γενικής Τράπεζας, η οποία το τελευταίο διάστημα αποτελεί αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας. H μετοχή κινούνταν ανοδικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, ωστόσο τελικά επιθετικές πωλήσεις την οδήγησαν σε πτώση της τάξης του 5,57% με συναλλαγές 1,2 εκατ. μετοχών! Αντίθετα για άλλη μια ημέρα σημαντικά κέρδη -άνω του 11%- αποκόμισαν οι μετοχές του Μουριάδη και της Βιοσώλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή