O ΔΗΚΤΗΣ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να πει ο Σημίτης στη ΔΕΘ;

Οι περισσότεροι οικονομικοί συντάκτες, πριν αρχίσουν καλά καλά να διερευνούν και να συγκεντρώνουν πληροφορίες για την ομιλία του K. Σημίτη στη ΔΕΘ, προεξοφλούν από τώρα (ή ακριβέστερα πιθανολογούν) τι θα πει ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης στις 6 Σεπτεμβρίου. Πρώτον, εκτιμάται ότι θα εξαγγείλει ή θα επιβεβαιώσει τη μονιμοποίηση εκτάκτων του Δημοσίου, δεύτερον τις αθρόες προσλήψεις με το σύστημα της μερικής απασχόλησης, τρίτον τις γενναίες αυξήσεις μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους (πάντα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις ΔΕΚΟ που αποτελούν παραδοσιακή πολιτική πελατεία του ΠΑΣΟΚ), τέταρτον θα καταγγείλει τους κερδοσκόπους και θα κηρύξει τη «μάχη» κατά της ακρίβειας, πέμπτον θα μιλήσει για μία ακόμη φορά για την Εγνατία Οδό που σύντομα θα ολοκληρωθεί και για το μετρό της Θεσσαλονίκης που σύντομα θα αρχίσει κ.ο.κ. Εκλογές γαρ… Απλά είναι τα πράγματα.

Δέκα χρόνια μεταρρύθμισης

Η κωδικοποίηση της τραπεζικής νομοθεσίας, που πολύ ορθώς προώθησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Νικ. Γκαργκάνας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από τότε που ο Στέφανος Μάνος νομοθέτησε όλο αυτό το έργο της «επιτροπής Ζαββού». Το επισημαίνουμε διότι όντως αποτέλεσε πολύ σημαντική παρέμβαση στις εξελίξεις και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού πιστωτικού συστήματος όλη αυτή η μεταρρύθμιση και η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα (απελευθέρωση πιστώσεων, γενικός τραπεζικός νόμος, ενοποιημένη εποπτεία, δείκτες φερεγγυότητας, εγγύηση καταθέσεων κ.λπ.). Και πιστεύουμε ότι αξίζει πραγματικά να θυμίσουμε ορισμένα από τα ονόματα της επιτροπής εκείνης, κατ’ αρχάς τον επικεφαλής κ. Γιώργο Ζαββό, που ως νομικός σύμβουλος της Κομισιόν ασχολείται πάλι με τις αλλαγές στα χρηματοοικονομικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον κ. Παν Κυριακόπουλο ο οποίος είναι σήμερα ο γενικός επιθεωρητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τον κ. Χρήστο Κατσάνη, επικεφαλής σήμερα της μεγάλης βουλγαρικής τράπεζας UBB, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, τον κ. Παν. Βουρλούμη, τον κ. Χρ. Γκόρτσο κ.ά.

Οικογένεια και ανεργία

Το θέμα της ανεργίας (επανερχόμαστε για μία ακόμη ημέρα) αποδεικνύεται εκρηκτικό απ’ όποια πλευρά και αν το εξετάσεις, επιβεβαιώνοντας πλήρως τους φόβους που εκδήλωσαν οι Ελληνες στο Ευρωβαρόμετρο της Eurostat. Να σημειώσουμε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στον πληθυσμό περιορίσθηκε το 2002 σε 48,6% από 50,9% το 1998. Τη στιγμή, μάλιστα, που στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπερβαίνει το 56%. Τι σημαίνει αυτό κατά τους ειδικούς; Οι στενοί οικογενειακοί δεσμοί, που εξακολουθούν να επικρατούν στην Ελλάδα (όχι όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη) επιτρέπουν σε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων να μη συμμετέχουν καν στο εργατικό δυναμικό και να συντηρούνται από το οικογενειακό εισόδημα. Αν χαλαρώσουν αυτοί οι δεσμοί, οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μπορεί να είναι εκτεταμένες και έντονες, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ζητούντων εργασία. Κοινώς δηλαδή θα «φουντώσει» η ανεργία! Ας σημειωθεί ότι σε απόλυτα μεγέθη η μείωση του ενεργού πληθυσμού μεταφράζεται σε 70 χιλιάδες ανθρώπους, όταν, ωστόσο, την ίδια περίοδο η αύξηση του πληθυσμού (ηλικίας 15 και άνω) ξεπέρασε τα 250 χιλιάδες άτομα.

Μεταγραφή χωρίς ένα ευρώ

Καθώς η μία «μεγάλη» μεταγραφή χαλάει στον Ολυμπιακό μετά την άλλη, αποφάσισαν τελικά οι αθλητικές εφημερίδες -έχοντας εξαντλήσει όλα τα πιθανά ονόματα ξένων σέντερ φορ- να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Κυκλοφόρησαν χθες με τίτλους όπως «Πήρε Χούτο» ο Ολυμπιακός, «Ξένος Χούτος» και άλλα παρόμοια (με αφορμή τα δύο γκόλ του Λάμπρου Χούτου στο φιλικό), που φυσικά διευκολύνουν τα μέγιστα τη διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή