Οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων αυξήθηκαν 9%

Οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων αυξήθηκαν 9%

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων έχασαν σημαντικό έδαφος κατά το 2002 στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ, αντίθετα, στις βαλκανικές χώρες σχεδόν διπλασιάστηκε η αξία τους. Τούτο σημαίνει ότι στις γειτονικές χώρες, όπου έχει μεταφέρει την παραγωγή του ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης, διευρύνεται συνεχώς η κατασκευή ενδυμάτων φασόν, διά της παθητικής τελειοποίησης.

Το 2002 οι εξαγωγές ελληνικών ενδυμάτων σημείωσαν αύξηση κατά 9%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοιμου Ενδύματος Ελλάδος, η πραγματική αύξηση περιορίζεται στο 3%, αν εξαιρεθεί η παθητική τελειοποίηση. ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τις εισαγωγές ενδυμάτων, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,8%, αν και στην επιμέρους ανάλυση προκύπτει έκρηξη εισαγωγών από χώρες φθηνού κόστους.

Παρά το γεγονός ότι οι βαλκανικές χώρες απορροφούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης, το προηγούμενο έτος καταγράφεται αύξηση εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 2,9%, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% της συνολικής πίτας. Η αξία των εξαγωγών προς τον υπόλοιπο κόσμο σημείωσε αύξηση κατά 3,9%, ενώ στις γειτονικές χώρες κατά 48%!!!

Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη άνοδος στις εξαγωγές παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (97%), στο Βέλγιο (53%), στη Γαλλία (45%) και στην Ολλανδία (17%). Αντίθετα, στη Γερμανία, οι εξαγωγές ενδυμάτων σημείωσαν κάμψη κατά 22%. Πρέπει να επισημανθεί ότι η Γερμανία, παρά τις συνεχείς μειώσεις κατά την τελευταία 3ετία, εξακολουθεί και αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά ρούχα, καίτοι το ποσοστό της στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών ενδυμάτων έπεσε στο 28% από 45% το 1999.

Μεγάλη κάμψη, όμως, σημειώθηκε στις ΗΠΑ (-72%), όπως και στην Ισπανία (-35%) και στη Φινλανδία (-35%)

Σε ό,τι αφορά τώρα τις εισαγωγές ενδυμάτων, σημείωσαν πραγματική μείωση κατά 3,8%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο ΣΕΠΕΕ, οι εισαγωγές ενδυμάτων από την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 7,1%, μείωση, ωστόσο, που αντισταθμίζεται από την αύξηση κατά 10,2% των εισαγωγών από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Τουρκία ήταν η χώρα από την οποία εισαγάγαμε τα περισσότερα ρούχα (+113%) και ακολουθούν: Μπανγκλαντές (65%), Βιετνάμ (45%) και Ταϊβάν (38%). Αύξηση εισαγωγών είχαμε και από την Κίνα (10,4%). Ο ΣΕΠΕΕ επισημαίνει, ωστόσο, ότι μεγάλο μέρος των εισαγόμενων ενδυμάτων από την Κίνα εισέρχονται στη χώρα μας μέσω άλλων κοινοτικών χωρών, οπότε η πραγματική αξία των εισαγωγών από τη χώρα αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη. Αντίθετα, κάμψη σημείωσαν οι εισαγωγές από το Χονγκ Κονγκ (-35,8%), τις ΗΠΑ (-22,2%), Δανία (-16,9%) και Γερμανία (-15,2%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή