Προσδοκίες από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και το 2004

Προσδοκίες από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και το 2004

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες των επενδυτών για τη νέα οικονομική χρονιά προσανατολίζονται στις μετοχές εκείνες που και το 2003 τέθηκαν επικεφαλής της ανόδου που κατέγραψε για πρώτη φορά η Σοφοκλέους μετά τρία χρόνια συνεχούς πτώσης.

Η επιχειρηματική λειψυδρία το 2003 μπορεί να απογοήτευσε την αγορά, δημιουργήθηκαν όμως οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να δούμε σημαντικές συμφωνίες μέσα στη νέα χρονιά, στο σύνολο σχεδόν των κλάδων της Σοφοκλέους.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι εισερχόμαστε στην ολυμπιακή χρονιά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αποκόμιση οφελών από τη μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει στη χώρα μας, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, εκτιμούν χρηματιστές και διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, θα διοχετευθεί και το 2004 στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. O εικοσάρης αποτέλεσε την ατμομηχανή της αγοράς, καθώς η όποια ρευστότητα προερχόταν είτε από το εξωτερικό είτε από εγχώρια κεφάλαια είχε τελικό προορισμό τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις 20 μετοχές του δείκτη Ftse, οι 17 έκλεισαν με κέρδη το 2003 από την αρχή του χρόνου μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του παρελθόντος οικονομικού έτους. Οι μοναδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν με απώλειες το 2003 ήταν η Ελληνική Τεχνοδομική, ο OTE και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.

Οπως επισημαίνεται από τους παράγοντες της αγοράς, τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς εκείνες τις μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν εταιρείες οι οποίες έχουν μπροστά τους επιχειρηματικές εξελίξεις.

Για παράδειγμα, στον κλάδο των τραπεζών, περιμένουμε την πρώτη επιχειρηματική κίνηση από την Εθνική Τράπεζα καθώς τις πρώτες μέρες του 2004 θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση του 2% των μετοχών της τράπεζας στο IKA, μέσω των μετοχών που ελέγχει η ΔΕΚΑ. H επίσπευση της διαδικασίας αυτής υπαγορεύεται από τις δημοσιονομικές ανάγκες μείωσης του χρέους στο κλείσιμο του έτους, Με τη μεταβίβαση των μετοχών της Εθνικής, το Δημόσιο θα πάρει από το IKA ομόλογα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.

Η ολοκλήρωση της μετοχοποίησης της Γενικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2004. Τρεις οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» (Societe Generale, Aspis Bank, MarfiBank), μεγάλο το παρασκήνιο για την τράπεζα που θα πλειοδοτήσει και θα αποκτήσει το υψηλότερο ποσοστό (35%) στην τράπεζα των στρατηγών.

Η αγορά πάντως έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για σοβαρή αφύπνιση της Σοφοκλέους σε κάποιο μεγάλο τραπεζικό deal. Οι πρωταγωνιστές είναι οι εξής 4: Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική. Τι θα συμβεί κανείς δεν ξέρει; Θα έχουμε λευκό ή μαύρο ιππότη στην Alpha Bank, ή η πολύφερνη νύφη Εμπορική θα δεχτεί το φλερτ της Εθνικής ή της Εurobank;

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, OTE, Cosmote θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, μετά βεβαίως και την αποχώρηση της Panafone. H δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του OTE Ελευθέριου Αντωνακόπουλου για απολύσεις 3.500 εργαζομένων την τρέχουσα διετία και η «κόντρα» των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών είναι το πιο καυτό σκηνικό στον κλάδο, που αποτελεί αυτήν τη στιγμή μαζί με τον τουρισμό τη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας. Τελικά τι θα γίνει στη Forthnet; Πουλιέται ή οχι; Εχουμε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ή θα έχουμε μία ξαναζεσταμένη σούπα, σε ένα σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται;

Ο «πόλεμος» γύρω από την ενέργεια θα είναι το πιο ενδιαφέρον business story της χρονιάς, αφού πολλοί είναι οι μνηστήρες αλλά ελάχιστοι μπορούν να «χτυπήσουν« την κυριαρχία της ΔΕΗ, με τα αποθέματα λιγνίτη να ξεπερνούν την 25ετία. Στόχος της διοίκησης είναι η επέκταση στα Βαλκάνια και η συνεργασία με την Τουρκία. Σε εξέλιξη από το 2002 η αποχώρηση των εργαζομένων μέσω εθελουσίας εξόδου.

Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό 20,9% είναι το πιο ενδιαφέρον επιχειρηματικό deal της χρονιάς για τον κλάδο. Οι ενδιαφερόμενοι είναι από Ελλάδα και εξωτερικό και ο διαγωνισμός θα είναι ως εκ τούτου διεθνής.

«Ναυμαχίες» θα φέρει στο Αιγαίο η απελευθέρωση του cabotage από 1ης Ιανουαρίου 2004. Ανοικτή η κόντρα Γραμμών Στρίντζη με την ANEK για το φιλέτο της γραμμής Πειραιάς – Χανιά. Σε αναζήτηση συνεργασίας οι Μινωικές Γραμμές καλοβλέπουν έναν πιθανό γάμο με την ANEK, αν και τα προβλήματα εντοπιότητας είναι πολλά. Οι Επιχειρήσεις Αττικής με την εταιρεία Mitica του επενδυτή Τσιβέλη βλέπει μακριά στο ταμπλό, ενώ για πρώτη φορά όλα τα πλοία του ομίλου είναι στο νερό.

Ο Ομιλος Μαΐλλη των 35 θυγατρικών του εξωτερικού ετοιμάζει τη μεγάλη επίθεση στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ το Αλουμίνιο της Ελλάδας περιμένει με ιδιαίτερη αγωνία τους νέους ιδιοκτήτες της Pechiney, την καναδική Alcan, για την επόμενη μέρα.

Η καλύτερη είδηση πάντως για τους μετόχους είναι η πιθανή, όπως όλα δείχνουν, επάνοδος της ΕΛΒΙΕΜΕΚ στο ταμπλό της Σοφοκλέους μετά 7 ολόκληρα χρόνια. Τώρα βεβαίως υπό νέα διοίκηση και νέα δραστηριότητα στον χώρο του real estate (αξιοποίηση ακινήτων). Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν και πόσοι είναι αυτοί που κράτησαν μετοχές της ΕΛΒΙΕΜΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή