Ξεκίνησαν δυναμικά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικό ξεκίνημα πραγματοποίησαν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ακολουθώντας την εντυπωσιακή εκκίνηση της Σοφοκλέους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μετοχικών αμοιβαίων που επενδύουν στην εγχώρια κεφαλαιαγορά αποκόμισαν κέρδη άνω του 2%, επίδοση ανάλογη ή και υψηλότερη του Γενικού Δείκτη. Οπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών 24 αμοιβαία σε σύνολο 60 (δεν περιλαμβάνονται τα A/K της Διεθνικής, καθώς δεν είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους) παρουσίασαν αύξηση της καθαρής τιμής τους σε ποσοστό άνω του 2,25%, ξεπερνώντας την κατά 2,21% άνοδο του Γενικού Δείκτη.

Το πολύ καλό ξεκίνημα των μετοχικών A/K οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αφύπνιση της μετοχής του OTE. Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν σημαντικές θέσεις στη μετοχή του οργανισμού, θέσεις που απογοήτευσαν το 2003: η κακή πορεία της μετοχής του OTE την προηγούμενη χρονιά ψαλίδισε τις αποδόσεις πολλών αμοιβαίων.

Ωστόσο, πολλοί διαχειριστές εκτιμούν ότι το 2004 μπορεί να σημειωθεί η μεγάλη επιστροφή της μετοχής του OTE. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές στη διοίκηση του οργανισμού, την οποία οι θεσμικοί έχουν χρεώσει με σημαντικές αστοχίες. Επιπλέον πιστεύουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις στον οργανισμό κορυφώθηκαν την προηγούμενη χρονιά και προσδοκούν ότι το 2004 μπορεί να έχουμε κάποιες θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις. Την αισιόδοξη αυτή προοπτική βέβαια δεν συμμερίζονται όλοι: αρκετοί διαχειριστές παραμένουν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι ο OTE εμπεριέχει πολλά προβλήματα και αβεβαιότητες τα οποία δύσκολα θα επιτρέψουν στη μετοχή να βγει από το χρηματιστηριακό τέλμα.

Οι διαχειριστές παραμένουν αισιόδοξοι για τον τραπεζικό κλάδο. H εξαιρετική πορεία των τραπεζικών μετοχών ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά στις αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων την περασμένη χρονιά. Εκτιμούν ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης των τιμών για τον κλάδο ειδικά στην περίπτωση που η διαφαινόμενη ανάκαμψη των ξένων οικονομιών επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες. Παράλληλα θεωρούν πιθανές νέες κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων στον κλάδο.

Στις πρώτες επιλογές των διαχειριστών βρίσκονται και δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, οι εταιρείες ύδρευσης και τα λιμάνια, κλάδοι στρατηγικής σημασίας οι οποίες εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν και σε μετοχές που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με την Ολυμπιάδα και την ώθηση που αυτή θα προκαλέσει σε πολλούς κλάδους. Κάποιες ισχυρές εταιρείες του εμπορίου, ξενοδοχεία, τυχερά παιχνίδια, τουρισμός και βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι επικείμενες εκλογές είναι τα σημεία που συγκεντρώνουν τα περισσότερα βλέμματα τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του έτους. Και οι δύο παράγοντες κρίνεται ότι τουλάχιστον προς το παρόν επηρεάζουν θετικά τη Σοφοκλέους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών.

Το 2003 πάντως, παρά τις ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί αποφεύγοντας να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια. Οι υψηλές αποδόσεις των εγχωρίων μετοχικών A/K ελάχιστα συγκίνησαν τους επενδυτές. Μηδαμινά κεφάλαια τοποθετήθηκαν στα A/K της κατηγορίας, καθώς μετά τις ακρότητες των τελευταίων ετών στη Σοφοκλέους φαίνεται ότι οι επενδυτές έχουν αποκτήσει μια αποστοφή προς τις εγχώριες μετοχές.

Οι διαχειριστές αισιοδοξούν ότι οι καλές αποδόσεις θα φέρουν νέα κεφάλαια κάτω από την επαγγελματική διαχείριση ειδικά σήμερα στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων που ζούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή